U Domu “Rada Vranješević” otvoren vrtić “Tratinčica”

602

U okviru transformacije Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević”, povodom dana i krsne slave Sveti Nikola, danas je svečano otvoren vrtić “Tratinčica”, čiji je kapacitet oko 100 mjesta.

Za ovaj projekat, koji je, kako kažu u Domu, bio neophodan, Vlada RS je izdvojila oko 100.000 KM, dok je Vlada Srbije donirala dodatnih 100.000 evra za adaptaciju prostora i nabavku namještaja.

Vladimir Kajkut, direktor Doma “Rada Vranješević”, rekao je da je kapacitet vrtića 100 mjesta, i to za 60 mališana vrtićkog i 40 jaslićkog uzrasta.

“Vrtić je namijenjen kako za djecu iz naselja Kočićev vijenaca, tako i za djecu iz Doma, kao jedan vid socijalizacije i inkluzije djece bez roditeljskog staranja”, kazao je Kajkut.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, kazao je da će otvaranjem vrtića biti omogućena socijalizacija djece iz Doma jer će da borave sa djecom koja dolaze iz bioloških porodica.

“Vlada RS će kroz grant od 500.000 KM, koji planira izdvojiti u narednom periodu, utvrditi niz programa koji će dati mogućnost i podršku da se Dom ‘Rada Vranješević’ transformiše”, rekao je Šeranić.

Prema Kajkutovim riječima, u okviru transformacije Doma opremljen je prostor za savjetovalište, aplicirano je za dobijanje stana za mlade bez roditeljskog staranja koji napuštaju ustanovu kao vid socijalizacije i snalaženja, a početkom naredne godine planirano je opremanje prostora za uslugu prihvatilišta.

“Dobili smo odgovor od grada da imaju jedan stan od 49 kvadrata na Starčevici, ali Centar za socijani rad treba da podnese prijedlog gradu kako bi se ta jedinica mogla dodijeliti Domu. Ostale usluge iz plana transformacije pokrenućemo u narednom periodu u skladu s operativnim planom”, pojasnio je Kajkut.

Sonja Davidović, ministarka porodice, omladine i sporta RS, iskoristila je priliku da rukovodstvu, vaspitačima i prvenstveno djeci čestita krsnu slavu Doma Sveti Nikola i poželjela im svako dobro.

“U Domu djeci pružaju podršku, njegu, pažnju i ljubav, a na institucijama je da tu podršku pružamo jer će tako naći svoj put, otkriti potencijal i postati dobri i uspješni ljudi”, rekla je Davidovićeva.

Vladimir Nikolić, generalni konzul Srbije u Banjaluci, naglasio je da Srbija odnos prema RS manifestuje ljubavlju, brigom i pažnjom.

“Ovde se formiraju ličnosti, zdrave i pametne, i želim ovom obdaništu da uspešno radi svoj posao”, zaključio je Nikolić.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!