Pogledajte kako će izgledati banja u Toplicama

434

Rekonstrukcija prostora Banjsko-rekreativnog centra Srpske Toplice, trebalo bi da počne na proljeće iduće godine, uporedo sa izgradnjom novog mosta, koji će biti izgrađen 200-tinjak metara od banje.

Vlasnik ovog kompleksa je Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”, koji je prošle godine na licitaciji kupio ovaj prostor. Istovremeno, u toku je tender za izbor izvođača za gradnju novog mosta u Toplicama, koji će zamijeniti dotrajali, jednosmjerni most kod banje koji će biti preuređen u pješački prelaz.

 

Prema riječima direktora Zavoda Gorana Talića, intenzivirane su pripreme za realizaciju ovog velikog projekta.

-Uradili smo idejno rješenje kompleksa i nedavno dobili lokacijske uslove od resornog ministarstva. Izabrana je i projektanska kuća, koja počinje izradu projektne dokumentacije. S obzirom na to da je riječ o tehnički komlikovanom projektu  i objektu koji je pod zaštitom, cijenimo da će nam za samu pripremu dokumentacije biti potrebno najmanje dva do tri mjeseca. Poslije toga ulazimo u proces izbora izvođača posla – kazao je Talić.

Prema idejnom rješenju, planirano je da postojeći objekat zadrži horizontalne i vertikalne gabarite, ali će postojeći sadržaji biti gotovo u potpunosti promijenjeni, izuzev banjskih kupatila koja će biti zadržana.

Primarni sadržaji će biti orijentisani na kvalitetno, moderno i racionalno korištenje prirodnog resursa termomineralne vode, što podrazumijeva veći broj vodenih i pratećih sadržaja kao što su: bazeni, velnes, fitnes i slično.

Novi most ubrzaće saobraćaj u ovom dijelu Banje Luke i uz planove Zavoda „Dr Zotović“ za rekonstrukciju banjskog kompleksa – dati jednu potpuno novu sliku ovom dijelu grada.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!