Banja Luka dobija naučno – tehnološki park

599

Grad Banja Luka priprema projekat novog naučno-tehnološkog parka, koji ne bi bio klasična poslovna zona, već zona novih informacionih tehnologija i kreativnih industrija.

Najavio je ovo gradonačelnik Igor Radojičić na otvaranju konferencije o značaju digitalne transformacije i konceptu “pametnih gradova”, koja se  održava u Banskom dvoru.

-Grad  ima interes da razvija jednu ovakvu zonu, koja bi bila atraktivna za domaću, prije svega mlađu radnu snagu, da ovdje ostanu, da dobro zarađuju i da rade za bilo koju kompaniju širom svijeta – naglasio je Radojičić.

Prema njegovim riječima, Grad je do sada dao punu podršku Inovacionom centru Banja Luka, dodjelom prostora za startap preduzeća.

-Tu je proširen kapaciet i povećan prostor koji im je na raspolaganju. Međutim, to još nije dovoljno, ukoliko želimo da gledamo strateški. Zato pokrećemo ovaj novi projekat koji vidimo kao izuzetnu razvojnu šansu – naveo je on.

On je naglasio da je Grad Banja Luka u svojoj Strategiji razvoja kao jedan od četiri cilja, postavio i razvoj „pametnog grada“, što znači razvoj digitalnih platformi i tehnologija u svim segmentima, od elektronske uprave i administracije, pa do komunalnih usluga, saobraćaja i slično.

-Već radimo na nizu pojedinačnih projekata, a od 1. januara naredne godine Banja Luka treba da bude u pilot projektu izdavanja elektronske građevinske dozvole. Tu je i cijeli niz rješenja po pojedinim sektorima od automatizovane topalne, pa do novih javnih poziva koji su u toku za moderna rješenja i popravke u regulisanju saobraćaja – zaključio je Radojičić.

Prva konferencija posvećena digitalnoj transformaciji i konceptu “pametnih gradova” pod nazivom „Forvard“ okupila je preko 300 učesnika, a otvaranju je prisustvovala i predsjednica RS Željka Cvijanović.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!