Banja Luka u projektu smanjenja emisije ugljen dioksida

567

Grad Banja Luka pokrenuo je proces izrade Akcionog plana energetski održivog razvoja i klimatskih promjena (SECAP) do 2030. godine, u okviru projekta „Povećavanje ulaganja u javne objekte sa niskom emisijom ugljen dioksida“, koji realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz finansijsku podršku Zelenog klimatskog fonda (GCF).

Prva aktivnost u okviru ovog projekta biće usvajanje odluke o pristupanju sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju i izradi Akcionog plana za održivu energiju i borbu protiv klimatskih promjena, koji ima za cilj smanjenje emisije CO2 za najmanje 40 odsto do 2030. godine efikasnijim korištenjem energije i većom upotrebom obnovljivih izvora energije.

Ova odluka naći će se na decembarskoj sjednici gradskog parlamenta.

Po usvajanju ove odluke, biće imenovan tim za izradu Akcionog plana i Savjetodavne grupe za održivu energiju i borbu protiv klimatskih promjena, koju bi činili relevantni akteri društvenih i razvojnih procesa na području grada.

SECAP je ključni dokument koji prezentuje način na koji će lokalne vlasti doprinijeti implementaciji konkretnih aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje adaptacijskih sposobnosti na lokalnom nivou u odnosu na klimatske promjene, kao i naporima koji se ulažu za smanjivanje emisije stakleničkih gasova. Temelji se na referentnom inventaru emisija i ocjenjivanjima rizika i izloženosti koji sadrže analizu trenutnog stanja. Ovi elementi služe kao osnova za utvrđivanje sveobuhvatnog kompleta radnji koje lokalna tijela vlasti planiraju izvršiti kako bi ostvarili ciljeve za prilagođavanje i ublažavanje uticaja klimatskih promjena.

U planu se koriste rezultati Referentnog inventara emisija sa ciljem identifikacije najznačajnijih područja u kojima je moguće preduzeti konkretne akcije i koja daju najviše potencijala za dostizanje ciljane redukcije CO2 od jedinica lokalne samouprave. Plan definiše konkretne mjere redukcije, kao i vremenske okvire i odgovornosti, koji će dugoročnu strategiju pretvoriti u konkretne provedive aktivnosti.

Grad Banja Luka je jedna od prvih lokalnih zajednica u BiH koja je još 2010. godine pristupila inicijativi Evropske komisije potpisivanjem „Sporazuma gradonačelnika evropskih gradova“ (Covenant of Mayors). Na taj način, između ostalog, obavezala se i na smanjenje emisije ugljen dioksida (CO2) za 20% do 2020. godine, što će biti rezultat povećanja energetske efikasnosti za 20% i 20% udjela izvora obnovljive energije u kombinaciji sa drugim energijama (20:20:20).

O projektu
Osmogodišnji projekat „Povećavanje ulaganja u javne objekte sa niskom emisijom ugljen dioksida“ vrijedan 122 miliona američkih dolara, uz podršku UNDP-a, provodiće Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Federalno ministarstvo prostornog uređenja, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!