Grad ukida namete za privrednike

621

Grad Banja Luka ukinuće naknadu za troškove uređenja za gradnju proizvodnih objekata, u okviru plana za stimulisanje razvoja proizvodnih djelatnosti i privlačenja investitora.

Poslije planiranog proširenja Poslovne zone „Ramići“ i otvaranja nove zone „Jelšingrad“, ovo je još jedna od direktnih mjera kojim se nastoji pojačati interes investitora za ulaganje u Banju Luku.

Prijedlog odluke će se, po nalogu gradonačelnika Igora Radojičića, naći već na decembarskom zasjedanju gradske skupštine.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar ističe da je izrada ovog dokumenta u toku i da je planirana izmjena Odluke o visini naknada za troškove uređenja gradskog građevinskog zemljišta koja definiše ovu oblast.

  • Prema dosadašnjim propisima, ovi troškovi su za proizvodne djelatnosti bili umanjeni za 50 odsto u odnosu na punu cijenu. Sada, međutim, idemo na potpuno ukidanje ove naknade, prije svega, kako bi se stimulisali oni koji žele da se bave proizvodnim djelatnostima. Cilj nam je da privlačimo investitore koji se bave proizvodnjom i da im pokažemo da je Banja Luka upravo mjesto gdje trebaju da ulažu i grade svoja preduzeća – rekao je Bilčar.

Prema prijedlogu ove odluke, plaćanja ove naknade bili bi oslobođeni i privrednici koji proizvodnju obavljaju i u stambeno poslovnim objektima.

  • Oni će, pojašnjenja radi, biti oslobođeni plaćanja naknade samo za onaj dio objekta gdje se nalazi proizvodnja, odnosno tamo gdje su tehnološki procesi jasno definisani tehničkom dokumentacijom – kazao je Bilčar.

U slučaju da se vrši prenamjena takvog prostora, odnosno ako se ukida proizvodnja, investitori će u tom slučaju morati da plate troškove uređenja.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!