Dom zdravlja Banjaluka dobio nova sanitetska vozila

784

Ambasador Japana u BiH Hidejuki Sakamoto je predstavnicima banjalučkog Doma zdravlja uručio ključeve dva nova sanitetska vozila koja su nabavljena zahvaljujući donaciji Vlade Japana i koštala 153.000 KM bez PDV-a.

Sakamoto je izrazio zadovoljstvo zbog uspješne realizacije ovog projekta čiji je cilj poboljšanje medicinskog okruženja u ovom domu zdravlja.
“To će pomoći stanovništvu i pacijentima da dobiju pravovremenu i adekvatnu uslugu prevoza, ali i unaprijediti zdravstvenu zaštitu”, rekao je Sakamoto novinarima u Banjaluci.
On je rekao novinarima da Japan ima dobru saradnju sa gradom Banjaluka i resornim ministarstvom, dodavši da je ta zemlja od 1996. godine za zdravstvo u BiH obezbijedila više od 80 miliona evra, što će biti nastavljeno.
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, koji je prisustvovao svečanoj primopredaji vozila, rekao je da se time unapređuje hitna medicinska pomoć.
“Vlada Japana kontinuirano pomaže Srpskoj svojim donacijama i u oblasti zdravstva. Cilj je da hitnu medicinsku pomoć, u saradnji sa ostalim partnerima, osavremenimo i pružimo pacijentima što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu”, rekao je Šeranić.
Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da Dom zdravlja vodi računa o primarnoj zdravstvenoj zaštiti za 200.000 stanovnika tog grada.
“Lani smo iz budžeta grada za Dom zdravlja obezbijedili jedno novo vozilo hitne pomoći i obećali nastavak opremanja. Hvala Vladi Japana što je na ovaj način pomogla, a zahvalio bih im se i što su prisutni u Banjaluci i sa drugim značajnim projektima u gradu”, rekao je Radojičić.
Direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović rekla je da je PDV na vozila platio grad Banjaluka.
“Ova donacija je značajna za Banjalučane, ali i ostale stanovnike Srpske čije stanje zahtijeva bezbjedan i hitan sanitetski prevoz u zdravstvene ustanove izvan Republike. Mi prosječno godišnje obavimo oko 500 takvih sanitetskih prevoza”, rekla je Todorovićeva.
Dom zdravlja Banjaluka godišnje pruži 4.500.000 usluga u 35 objekata na području grada.

 

(Srna)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!