Šta je najbolje da jedete kada ste prehlađeni?

696

Šta jesti kada ste prehlađeni, imate virus ili grip? Uz već doboro poznati limun, od pomoći mogu da budu i neke ne tako izvikane namirnice.

Hrana zauzima vrlo važno mjesto u borbi protiv raznih bolesti – kako ozbiljnih tako i onih svakodnevnijih poput prehlade ili gripa. I dok je većina ljudi dobro informisana o namirnicama koje treba konzumirati kada se organizam bori s nekom opasnom bolešću, malo je onih koji znaju kakva hrana pomaže u boljem i bržem svladavanju manje opasnih zdravstvenih stanja.

Čaj ili topla limunada

Već je dobro poznato da čaj pomaže kod grlobolje i sprječavanja upala. Zeleni čaj je vrlo koristan, i to za gotovo svako stanje jer je bogat antioksidansima, a upravo oni pružaju oslonac organizmu u borbi protiv infekcije. Takođe može da pomogne i topla limunada. Citrusi sadrže veliku količinu vitamina C, ali mit je da ćete zbog toga brže ozdraviti. Međutim, mekani sloj na narandže, limunu ili grejpfrutu sadrži flavonoide koji će osnažiti imunitet, pa ćete prije ozdraviti.

Pileća supa

Pileća supa tradicionalno se smatra lijekom, naročito u hladnijim periodima. Pileća supa ne samo da je topao i hranljiv obrok, već naučnici tvrde da postoje dokazi da supa pomaže u smanjenju aktivnosti bijelih krvnih zrnaca. Upravo su ona odgovorna za respiratorne probleme koji se često javljaju za vrijeme prehlade.

Crno vino

Vjerovali ili ne, i crno vino je dobar saveznik u borbi protiv prehlade. Crno vino sadrži antioksidanse koji pomažu organizmu u borbi protiv infekcije, posebno disajnih puteva. Ipak, oprezno s vinom! Ako pijete tablete, alkohol ne dolazi u obzir.

Začinjena hrana

Vjerovatno vam je već dobro poznato da začinjena hrana umije da potjera suze na oči, ali će zato učiniti da vaš nos bude prohodniji. Zato se slobodno prepustite renu ili ljutim papričicama.

Đumbir

Istraživanja su pokazala da je đumbir nevjerovatno efikasan u sprječavanju i smirivanju mučnina ili drugih želudačnih tegoba poput zatvora, nadutosti i povraćanja. Stoga u slučaju ovih problema popijte šoljicu čaja od đumbira. Dokazano je i da je đumbir odličan saveznik u borbi protiv prehlade i gripa, a kombinacija đumbira, limuna i meda pobeđuje sve infekcije.

Soda bikarbona

Soda bikarbona vrlo je čest sastojak lijekova za smirivanje želuca, a deluje zahvaljujući hemijskoj reakciji s viškom želudačne kiseline, čime se stvara neutralnija pH vrijednost u želucu. Rastvorite kašičicu sode bikarbone u čaši vode i popijte tečnost. Mješavina vode i sode bikarbone predstavlja jeftin i praktičan lijek za smirivanje želuca, ali i crijeva, što se često javlja kao popratni simptom različitih zdravstvenih stanja.

(B92)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!