Banja Luka dobija strategiju bezbjednosti

544

Gradski Forum za bezbjednost građana podnio je Skupštini grada inicijativu za izradu strategije bezbjednosti na području Banje Luke. Inicijativa će se naći pred odbornicima na idućoj sjednici gradskog parlamenta, zakazanoj za 5. novembar.

Predsjednik Foruma za bezbjednost građana Radislav Jovičić, naglašava da će u u fokusu strategije biti građanin, odnosno pojedinac, te da će se, po izradi ovog dokumenta, strategija provoditi permanentno u pravcu stalnog poboljšanja uslova života, posebno imajući u vidu tretiranje bezbjednosti kao investicije, a ne troška.

  • Još od osnivanja Foruma za bezbjednost građana, izražena je potreba za izradom jednog ovakvog strateškog dokumenta. Forum je, u međuvremenu, sproveo i određene aktivnosti kao što je anketa sa izvještajem o stanju bezbjednosti na području Banje Luke i u tom izvještaju su navedene određene preporuke, a jedna od tih preporuka je i izrada strategije bezbjednosti – pojasnio je Jovičić.

On dodaje da iz ovog izvještaja proizlaze i preporuke da Forum za bezbjednost u narednom periodu preduzme aktivnosti koje će sadržavati kratkoročne, srednjoeročne i dugoročne mjere.

  • Kratkoročne su mjere operativnog karaktera. Sprovode ih radne grupe po određenoj specijalnosti, a koje su formirane na zadnjoj sjednici foruma. Srednjoročne su taktičke, dok pod dugoroočnim mjerama podrazumijevamo one strateškog karaktera i biće definisane strategijom bezbjednosti. Kroz okvirni plan za izradu strategije bezbjednosti, trebalo bi da budu definisani: rok za izradu, načini finansiranja, kao i izvršilac izrade dokumenta – naglasio je Jovičić.

Jovičić podsjeća da su predstavnici Foruma za bezbjednost, u posljednje vrijeme, veliki dio aktivnosti usmjerili i na pronalaženje strateškog partnera za izradu strategije, te da je najveće zanimanje za to pokazala Međunarodna organizacija za migracije (IOM), koja bi, kako kaže Jovičić, potencijalno bila jedan od glavnih partnera u izradi ovog strateškog dokumenta.

  • Model koji bismo koristili prilikom izrade strategije, između ostalog, podrazumijevao bi anlaizu oko 30 gradova u regionu i svijetu, odnosno način na koji oni tretiraju pitanje bezbjednosti izvan djelokruga rada zvaničnih institucija, a u izradu bi trebalo da budu uključene i savremene naučne metode iz ove oblasti – zaključio je Jovičić.
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!