Otvorena dječija stomatologija u OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“

690

Nova dječija stomatološka ambulanta otvorena je danas u okviru Osnovne škole „Vuk Stefanović Karadžić“ u Boriku, u nastojanju da se stomatološka zaštita djece podigne na viši nivo. Gradonačelnik Igor Radojičić, precizirao je da su Grad Banja Luka i Dom zdravlja zajedno finansirali opremanje stomatološke ambulante.

  • Na ovaj način će djeci sa područja Borika, iz dvije osnovne škole, biti omogućeni redovni pregledi i zaštita zuba – naveo je Radojičić.

Prema statističkim podacima, samo 23  odsto mališana ima zdrave zube, što se, prije svega, pripisuje nedovoljnoj prevenciji. Upravo sa tim ciljem nastoji se otvoriti što veći broj dječijih stomatoloških ambulanti.

Direktorica Doma zdravlja Nevena Todorović ističe da podaci nisu ohrabrujući, pošto 76 odsto djece u uzrastu od šest godina ima karijes mliječnih zuba, a gotovo polovina ima karijes ranog djetinjstva.

  • U isto vrijeme, kod pregleda dvanaestogodišnjaka utvrdili smo poražavajuće podatke da je 3,5 zuba po svakom djetetu oboljelo što je daleko više od evropskog prosjeka gdje je u ovom uzrastu broj oboljelih zuba od 0,5 do 1 – rekla je Todorović i naglasila da je cilj Doma zdravlja da se otvaranjem školskih stomatoloških ambulanti poveća obuhvat djece preventivnim pregledima.
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!