Uskoro tender za novi most preko Vrbasa

496

Novi most u Srpskim Toplicama bi trebao biti gotov na ljeto iduće godine, a Grad će za realizaciju tog projekta morati izdvojiti više novca nego što je to bilo prvobitno planirano.

Prema ranijim najavama, izgradnja novog prelaza preko rijeke Vrbas je trebala koštati dva miliona maraka, ali su se u međuvremenu ti troškovi popeli na 2,6 miliona KM.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić je rekao da je projekat izgradnje mosta završen i da je on pokazao da će biti potrebno izdvojiti više sredstava.

– Nije samo u pitanju izgradnja mosta. On sam po sebi košta manje od dva miliona maraka, ali most se ne može izgraditi sam za sebe bez pristupnih saobraćajnica. Upravo tu dolazi dodatni trošak od 600.000 KM – rekao je on.

Objasnio je da izgradnja pristupnih saobraćajnica uključuje i gradnju potpornih konstrukcija. Dodao je da pored toga treba napraviti i nivelete, te trotoare.

– Neće biti problema da obezbijedimo dodatna potrebna sredstva, jer će se projekat realizovati u dvije budžetske godine – naglasio je Sandić.

Naveo je da se prvi koraci za realizacuju tog projekta na terenu već pokreću.

– Dat je nalog Odsjeku za javne nabavke da objave tender za izbor izvođača radova i mi očekujemo da će to biti učinjeno u narednim danima. Ukoliko ne bude nikakvih poteškoća, nadam se da ćemo do kraja oktobra izabrati firmu koja će biti zadužena za taj posao i da ćemo ih moći uvesti u rad – naveo je Sandić.

Dodaje da je rok za izgradnju ovog mosta 10 mjeseci od trenutka potpisivanja ugovora. Ako Grad potpiše ugovor za novi most u Toplicama u oktobru, kraj gradnje se može očekivati u julu 2020.

– Iako se bliži kraj građevinske sezone, siguran sam da će izvođač radova biti u mogućnosti da do kraja ove kalendarske godine izvede određene radove na terenu. Najvažnije je da ne bude puno kiše, da zimi ne budu jako niske temparature vazduha i, naravno, da nema snijega – rekao je on.

 

 

Banjalučani smatraju da bi novi most trebao ubrzati saobraćaj u tom dijelu grada.

– Preko starog mosta sada mogu prelaziti samo automobili, i to u jednom smjeru, što dovodi do čekanja na suprotnoj strani i stvaranja zastoja u saobraćaju. Ako se iduće godine napravi most, moći će se brže prelaziti s jedne obale Vrbasa na drugu. Pored toga, novi most će moći koristiti i kamioni – rekao je Željko N.

Novi most preko Vrbasa bi trebao da  se gradi 220 metara uzvodno od postojećeg, jednosmjernog mosta u Toplicama.

Prema idejnom rješenju, budući most u Toplicama imaće raspon od 65, a širinu 11 metara. Pored dvije saobraćajne trake po tri i po metra, biće izgrađene i pješačke staze širine po dva metra. Ovaj most primarano će biti namijenjen za teretni saobraćaj, s obzirom na to da će preko njega cirkulisati teretni saobraćaj u pravcu Istočnog tranzita.

Projektom je predviđeno da most bude građen sistemom konzolne gradnje od čelika i betona kao spregnuta konstrukcija. Na ovaj način gradnje projektanti su se odlučili zbog konfiguracije terena i izuzetno uskog prostora na kojem će se nalaziti buduće gradilište.

Grad je s predstavnicima Zavoda „Dr Miroslav Zotović“ dogovorio da se sadašnji most u okviru kompletnog ambijentalnog uređenja u zoni oko banje dodatno uredi i transformiše u pješački most, dok bi se novi most za prelaz vozila gradio.

Novi Zeleni most probio prvobitni budžet

Izgradnja novog mosta umjesto nekadašnjeg Zelenog, koji je pušten u saobraćaj u junu, isto je koštala više nego što je prvobitno planirano. Pri potpisivanju ugovora u junu prošle godine vrijednost tog posla je iznosila 2,2 miliona KM, a vremenom je ta cifra, prema zadnjim informacijama, narasla na oko 2,7 miliona KM.

I ovaj prelaz je izgrađen preko rijeke Vrbas. Novi most je zamijenio stari, na kojem je, zbog dotrajalosti, zabranjen saobraćaj u jesen 2017.

izvor-srpskainfo.com

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!