Uskoro izmjena pet autobuskih linija

534

Zahvaljujući ulaganjima u saobraćajnu infrastrukturu, uskoro će biti promijenjen režim saobraćaja u više ulica i izmijenjena trasa kretanja autobusa na pet gradskih linija. Ovim izmjenama, želi se postići bolja povezanost između naselja i efikasniji sistem javnog prevoza.

Kako je planirano, doći će do izmjena na kretanjima autobusa na linijama broj 14, 17, 17A, 13B, 9I. Za početak, ove izmjene će biti probne, dok se na provjeri kakav će to imati uticaj na broj putnika. Eksperimentalna primjena novih trasa, prema najavama iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve, počeće već za desetak dana.

-Završetkom Istočnog tranzita, novog mosta i više infrastrukturnih radova u naseljima Obilićevo i Starčevica stvorene su mogućnosti za promjene režima saobraćaja u pojedinim ulicama i izmjenu trasa autobuskih linija što će povećati bolju povezanost naših naselja – ističu u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

U Obilićevu, u prvoj fazi je predviđeno da dio ulice Vojvode Pere Krece od novog mosta do „Beme“ bude jednosmjerna iz pravca mosta. Saobraćaj će iz smjera Srpskih toplica biti preusmjeren na ulicu Braće Jugović, s obzirom na to da je, nedavnim uklanjanjem kuće na trasi, ova saobraćajnice „oslobođena“ za kretanje vozila.

Iz pravca grada, autobusi će na ovoj liniji saobraćati kao i do sada, ulicom Vojvode Pere Krece, a u povratku će se vraćati ulicom Braće Jugovića.

Takođe, planirano je da Ulica Miloša Obilića, promijeni smjer i bude jednosmjerna od pekare na uglu ulica Cara Lazara – Miloša Obilića.

Što se tiče izmjena u javnom prevozu, planirano je da autobusi na liniji broj 14 ne saobraćaju više u dva smjera u naselju Starčevica. Novina je da će autobusi na ovoj liniji ići u jednom smjeru te na Rebrovcu neće skretati u pravcu Borika, već će nastaviti pravo, odnosno Bulevarom vojvode Stepe Stepanovića sve do Gradskog mosta te dalje do centra grada (stajalište Boska).

Ova izmjena uvedena je sa ciljem da se stanovnicima koji žive u gusto naseljenom stambenom bloku uz Bulevar vojvode Stepe Stepanovića omogući bolja povezanost sa centrom grada.

Autobusi na liniji broj 17A bi i dalje išli sa Starčevice kroz Borik ali bi kod Narodnog pozorišta skretali lijevo, a kroz centar grada bi nastavljali ka Novoj bolnici. Istovremeno, bio bi povećan broj autobusa koji bi saobraćali kroz Borik.

Takođe, analizira se izmjena trasa linija broj 17, 13B i 9I. Linija broj 17 Obilićevo – Nova Bolnica bi iz smjera Obilićeva skretala lijevo u ulicu Miloša Obilića (koja mjenja smjer) ili Braće Jugovića, do mosta te nakon mosta  desno i dalje nastavljala starom trasom ka Novoj bolnici. Na ovaj način bi naselje Kočićev vijenac i dio oko mosta bio direktno povezan sa Novom bolnicom.

Autobusi na liniji 13B Lazarevo – Novo groblje bi saobraćali iz Bulevara Milutina Milankovića kroz dio Lazareva između ulica Knjaza Miloša i magistralnog puta, a linija 9I Centar – Incel bi saobraćala kroz naselje Novi borik.

-U prvoj fazi koja će početi za desetak dana, radilo bi se o ekspermentalnim korekcijama. U ovom probnom periodu, biće izvršeno brojanje putnika, i nakon te analize bi, ukoliko sve bude u redu, išli sa definitivnom izmjenom trasa – ističu u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!