Počinje nova sezona u Dječijem pozorištu RS predstavom “Noć u Merlinovom zamku”

483

Nova pozorišna sezona u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci biće otvorena u petak premijerom predstave “Noć u Merlinovom zamku”, prema tekstu Sandre Rodić Janković.

Direktor ovog pozorišta Ljiljana Labović Marinković smatra da je ova predstava dobar početak nove sezone koja sa sobom nosi i određene novine.
“To je, prije svega, komunikacija sa djecom – da aktivno govore i pokazuju osjećanja i doživljaje o predstavama. Zato smo im pripremili programske knjižice u kojima će moći da se upoznaju o glumcima iz predstave, ali i da poslije predstave oboje likove onako kako ih doživljavaju”, rekla je Marinkovićeva u Banjaluci.
Marinkovićeva je istakla da je zadatak pozorišta, ali i drugih institucija kulture u Republici Srpskoj, da njeguju kvalitetne umjetnike koji sa ljubavlju rade svoj posao i na koje Srpska treba da bude ponosna.
Autor i reditelj predstave “Noć u Merlinovom zamku” Sandra Rodić Janković kaže da ova predstava ima dva cilja.
“Prvi cilj je da razbijemo strah kod mališana od veštica i drugih imaginarnih bića koja postoje u bajkama, da ih vide iz nekog drugog ugla i da nakon predstave kažu da ti likovi i nisu tako strašni”, rekla je Jankovićeva.
Ona je dodala da je drugi cilj predstave ponuditi mališanima drugačije čitanje bajki, odnosno razbiti određene dogme u vezi sa zlim i dobrim junacima.
“Primenivši Merlinov čarobni recept prema kojem je jedino pravo oružje znanje, cilj ove predstave je da se dogme razbiju jer verujem da izmaštani svet vila i čarobnjaka ne treba negovati kao dogmu u vaspitanju deteta, nego im dopustiti mogućnost da sami procene da li su njihovi heroji a priori dobri”, navela je Jankovićeva.
Sandra Rodić Janković rođena je u Beogradu, diplomirala je glumu 1991. godine na Nacionalnoj akademiji za pozorište, televiziju i film “Krsto Sarafov” u Sofiji, a potom i režiju 2000. godine. Stalni je član ansambla Malog pozorišta “Duško Radović” u Beogradu.
Premijera predstave “Noć u Merlinovom zamku” zakazana je za 19.00 časova, a repriza je predviđena za subotu u 18 časova.

 

(Srna)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!