Utvrđen program obilježavanja 50. godišnjice zemljotresa

695

Pedeseta godišnjica katastrofalnog zemljotresa, koji je Banju Luku pogodio 27. oktobra 1969. godine, ostavljajući iza sebe potpuno razoren grad, biće obilježena nizom, prigodnih memorijalnih događaja, odlučeno je na današnjoj sjednici Organizacionog odbora ovog događaja.

Prema odluci odbora, centralni događaji biće dvije izložbe, koje će organizovati Muzej Republike Srpske i Muzej savremene umjetnosti, u saradnji sa Arhivom RS, Udruženjem arhivskih radnika i umjetnikom Dragoslavom Malinićem.
-Kako je planirano, 24. oktobra u Muzeju RS biće priređena izložba povodom 50. godišnjice zemljotresa, sa mnogobrojnim foto svjedočanstvima iz tog vremena. Tri dana kasnije, na dan kad je desio zemljotres, u Banskom dvoru biće priređena izložba „Zemljotres u Banjoj  Luci 1969. – solidarnost, obnova i izgradnja“. U okviru iste izložbe, banjalučki umjetnik Dragoslav Malinić na zdanju Muzeja savremene umjetnosti postaviće instalaciju, koja će na veoma intrigantan način podsjetiti na posljedice katastrofalnog zemljotresa, ali i proces obnove grada koji je uslijedio nakon ovog razaranja – izjavio je Milan Grubor, šef Organizacionog odbora.
Prema njegovim riječima, u okviru ovog obilježavanja, između ostalog, biće organizovan i stručni okrugli sto, koji će organizovati seizmološka služba Republičkog hidrometoeorloškog zavoda.
(banjaluka.net)
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!