Dio Laktaša dobiće vodu sa Krčmarica

595

Dio stanovnika opštine Laktaši dogodine će dobiti vodu sa novog vodovodnog sistema koji Banja Luka gradi na Krčmaricama, u okviru velikog plana čiji je cilj da se u naredne tri godine dovede voda u 95 odsto domaćinstava u selima oko Banje Luke, saopšteno je na današnjem sastanku delegacija Grada Banje Luke i Opštine Laktaši.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, precizirao je da u septembru kreće izgradnja vodovodnog sistema „Česma 3“ i „Česma 4“, koji, pored snadbijevanja Krčmarica i gornjih dijelova Česme, vodu trebaju dovesti i u obližnja sela, koja pripadaju opštini Laktaši.

– U okviru ovog projekta, već je napravljen rezervoar na Krmčmaricama, s tim da će biti građen i dodatni rezervoar za snadbijevanje obližnjih sela koji pripadaju Laktašima. Sa svoje strane, Laktaši treba da sagrade taj dio vodovodne mreže, a sudeći po dosadašnjem tempu realizacije ovog projekta, nadamo se da će domaćinstva na ovom području vodu dobiti već dogodine – rekao je Radojičić.

Kako je najavljeno, Banja Luka i Laktaši će, pored vodovoda, u narednim godinama zajednički raditi na još dva velika projekta – izgradnji mosta preko rijeke Vrbas koji će spojiti Trn i Priječane, te rješavanju sudbine nekadašnje vojne imovine u Zalužanima, koji se, takođe, nalazi na teritoriji obje lokalne zajednice.

Načelnik Opštine Laktaši Ranko Karapetrović, naglasio je da bi pripreme za izgradnju mosta između Trna i Priječana, procjenjene vrijednosti od 3,5 miliona KM, trebalo da počnu 2021. godine, dok bi radovi počeli 2022. godine.

– Na sastanku je dogovoreno da Banja Luka i Laktaši pristupe izradi zoning plana za ovo zemljište, na kojem se nalaze sportski aerodrom, autrodrom i karting staza, sa planom da dvije lokalne zajednice u budućnosti zajednički gazduju ovim zemljištem – rekao je Karapetrović.

Istovremeno, najavljeno je da će Banja Luka i Laktaši zajednički nastupiti prema Vladi RS, sa zahtjevom za obezbjeđenje sredstava za izgradanju obaloutvrda na Vrbasu, na potezu od trnskog mosta do ušća rječice Široke u Dervišima.

Dio ovog projekta već je realizovan na potezu kod trnskog mosta, odnosno na graničnom području dvije lokalne zajadnice. Kako je naglašeno, ovaj projekt je od izuzetne važnosti za okolna naselja koja su teško stradala u katastrofalnim poplavama 2014. godine.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!