Milionske investicije za bolje vodosnabdijevanje

494
Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas tokom posjete Razvojno-edukativnom centru na Manjači da će grad naredne tri godine nastaviti realizaciju višemilionskih projekata u oblasti vodosnabdijevanja, s ciljem da se do 2022. godine obezbijedi voda za 95 odsto stanovništva u gradskom i seoskom području.
Radojičić je naveo da je vodosnabdijevanje seoskih područja jedan od prioriteta Gradske uprave i da bi već u septembru mogla početi izgradnja više vodovodnih sistema vrijednosti od oko osam miliona KM.

– Imamo koncipirana još dva bloka od po osam miliona KM, koji bi do 2022. godine trebalo da riješe problem vode za više od 95 odsto stanovništa, od Bronzanog majdana i Kmećana, do Bočca i Јagara, Česme tri i četiri i potkozarskih sela – rekao je Radojičić novinarima.

On je naveo da je riješeno pitanje vode pretpostavka ostanka i razvoja sela.

Govoreći o razvoju poljoprivrede u ruralnim dijelovima Banjaluke, Radojičić je podsjetio da je u planu realizacija projekta “Krajiške kuće” u kojoj bi se prodavali proizvodi poljoprivrednika iz banjalučkog kraja.

On je podsjetio da je nedavno u Banjaluci otvorena “Hercegovačka kuća”, kao partner sa gradom Trebinje, ističući da je to pokazalo na koji način se može izvršiti organizovan otkup domaćih proizvoda i kvalitetan i interesantan plasman.

– Sada je na nama da na sličan način realizujemo projekat “Krajiške kuće” – rekao je Radojičić, navodeći da je u planu Centra razvijanje rejonskih tržnica, odnosno da se na više lokacija u gradu organizuje prodaja organskih proizvoda.

Poljoprivrednim proizvođačima je danas u Razvojno-edukativnm centru na Manjači predstavljen i aktuelni javni poziv za dodjelu subvencija za poboljšanje kvaliteta zemljišta vrijednosti 200.000 KM, na koji se zainteresovani mogu javiti do 31. avgusta.

Direktor banjalučkog Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić rekao je da je nedavno uspješno okončan i poziv za dodjelu subvencija za poljoprivrednu proizvodnju.

– Kada je riječ o dodjeli subvencija za izgradnju objekata i nabavku mehanizacije, njihova raspodjela je pri kraju, dok su premije već podijeljene – rekao je Ilić.

Prema njegovim riječima, jedna od tema današnjeg sastanka bila je i aktuelna registracija poljoprivrednika u bazu podataka Centra, kao jedinstveni projekat u BiH, koji će biti iskorišten za izradu resursne karte.

– Između ostalog, baza će nam pomoći da znamo šta je to od poljoprivredne proizvodnje planirano, šta je rađeno, koliko je prinosa i da možemo selektovati one koji imaju tržišne viškove – istakao je Ilić.

On je dodao da će danas biti dogovoren i plan edukacija za poljoprivrednike kako bi mogli da svoj posao učine profitabilnijim.

Ilić je rekao da na području Banjaluke, prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge, ima oko 1.600 poljoprivrednih proizvođača.

Direktor Gradske razvojne agencije Mario Milanović rekao je novinarima da agencija priprema projekte za poljoprivredne prozivođače i da im pruža obuku za pisanje biznis-planova, brendiranje proizvoda i druge konsultantske projekte.

Direktor Poljoprivrednog instituta Republike Srpske Vojislav Trkulja rekao je novinarima da ovaj institut ima višegodišnju saradnju sa gradom, te da podržava aktivnosti grada u nekoliko projektnih aktivnosti koje su danas prezentovane.

Trkulja je rekao da će poljoprivrednike i danas savjetovati da je za visoke prinose i kvalitet proizvoda, potrebna primjena novih tehnologije.

U Razvojno-edukativnom centru na Manjači predstavnici Centra za razvoj poljoprivrede i sela predstavili su danas aktulene projekte.

Sastanku su prisustvovali i poljoprivrednici koji su upoznati o značajnim aktivnostima, te predstavnici stručnih obrazovnih i javnih institucija, Gradske razvojne agencije, te Poljoprivrednog instituta Srpske.

www.rtrs.tv

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!