Povećan broj zaposlenih, građevina obara sve rekorde

581

Broj zaposlenih u Banjoj Luci je, u posljednje tri godine, povećan za 4.400 i trenutno iznosi rekordnih 70.000 zaposlenih, saopšteno je poslije današnjeg sastanka gradonačelnika Igora Radojičića i ministra privrede i preduzetništa Republike Srpske Vjekoslava Petričevića.

Poslije sastanka, posvećenog aktuelnim ekonomskim izazovima, Radojičić je istakao da je broj nezaposlenih u Banjoj Luci pao ispod 10 odsto, ali i napomenuo da je to dijelom, posljedica odlaska stanovništva u inostranstvo, ali i novog zapošljavanja.

  • Dio, uglavnom mlade radne snage, odlazi i tu se suočavamo sa ozbiljnim strukturalnim problemima na tržištu rada, jer sa ovakvim padom stope nezaposlenosti ispod 10 odsto, mi praktično dolazimo u situaciju da je sve veći broj zanimanja deficitaran i da je sve teže pronaći radnike. Sa druge strane, kod onih koji su zaposleni to je dovelo do povećanja plata i to se vidi po nizu pokazatelja – rekao je Radojičić.

Govoreći o aktuelnim ekonomskim trendovima, Radojičić je istakao da Banja Luka ima posebno dobre pokazatelje u sektoru građevinarstva i da su posljednje dvije godine u toj oblasti obilježene sa više rekorda.

  • Ovo su dvije rekordne godine u Banjoj Luci u ovoj oblasti. Imamo više od 50 otvorenih gradilišta, ne računajući javne infrastrukturne radove. Prošle godine je u Banjoj Luci u gradnji bilo 1.200 stanova i građevinarstvo je veoma važan sektor u gradu kada je u pitanju broj zaposlenih i kada je riječ o prihodima, koji su iznosili oko 15 miliona maraka u protekloj i ovoj godini – rekao je Radojičić.

On je napomenuo da je ovih dana zaključen ovogodišnji javni poziv za podsticaje, za koje je predviđeno oko 1,1 milion KM iz gradskog budžeta.

  • Najveće interesovanje je za liniju nabavke osnovnih sredstava gdje imamo oko 150 prijava. Druga linija je samozapošljavanje sa pristiglih 70 prijava, dok je treća linija pomoć srednjim stručnim školama u opremanju kabineta. Udvostručili smo sredstva u odnosu na prošlu godinu i ove godine izdvajamo 200.000 KM za ovu namjenu. Već imamo sedam prijavljenih srednjih stručnih škola za opremanje kabineta – naglasio je Radojičić.

Radojičić je istakao da Grad intenzivno razvija poslovne zone i da će, sa namjerom otvaranja novih pogona, Banja Luka kupiti još dodatnih placeva u okolini Poslovne zone „Ramići“ kako bi se stvorio prostor za nove firme i radna mjesta. Prema njegovim riječima, u septembru će Gradska uprava ponuditi na prodaju i prvu veću parcelu u novoj poslovnoj zoni „Jelšingrad“.

  • Pored toga, sa Vladom RS želimo da razgovaramo o tome da nađemo veće i optimalne prostore u kojima ćemo razvijati startap firme iz IT sektora, odnosno jedan tehnološki park u Banjoj Luci – kazao je Radojičić.

Ministar Petričević je prvi posjetu banjalučkoj Gradskoj upravi od formiranja Vlade ocijenio uspješnom i naglasio da su razgovori vođeni o nizu tema od značaja za grad, ali i cijelu Republiku Srpsku.

  • S obzirom na to da Grad već duži niz godina ima programe podsticaja, bilo nam je zanimljivo čuti kako je Grad to uradio, jer Ministarstvo privrede i preduzetništa, do kraja godine, treba da raspodijeli 1,4 miliona KM za podsticaje. Otvorili smo i brojna pitanja o razvoju novih tehnologija i potrebi da se ovaj sektor što brže i uspješnije razvija. Već sljedeće nedjelje ministarstvo će organizovati sastanke sa predstavnicima komercijalnih banaka na kojima ćemo doći do podataka o mogućnostima plasiranja kreditnih sredstava privrednicima i pod kojima uslovima je to izvodljivo. Cilj je da kamatne stope ne budu više od 2 odsto, a da period otplate bude 10 godina, sa grejs periodom od dvije godine – naveo je Petričević.

Po završetku sastanka, Radojičić i Petričević posjetili su uspješno banjalučko preduzeće „Glorija lajn“ u naselju Vrbanja, koje se bavi proizvodnjom čarapa.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!