Kućni ljubimci veoma dobro utiču na bebino zdravlje

569

Ukoliko se dvoumite da li da nabavite kućnog ljubimca ili ukoliko ga već imate, a strahujete kako će to izgledati kada na svijet dođe beba – imamo lijepe vijesti za vas.

Mnogi mlađi parovi koji još nisu dobili bebu vrlo često nabave psa, ili – još možda i češće – u nastojanju da dobiju bebu premišljaju se da nabave psa (i druge kućne ljubimce) ili ne.

Pa ako ste i vi jedni od takvih parova, ili spadate u onu treću opciju, već imate i dijete i ljubimca, ali planirate još jednu bebu pa se premišljate hoće li bebici smetati ljubimac – naučnici za sve vas naime imaju jednu jako dobru vijest.

A oni kažu – čemu premišljanje kada je najbolje imati i jedno i drugo. I psa i bebu! I to ne samo zato što su tako slatki dok su mali već zato što kućni ljubimci mogu da utiču čak i na bebino zdravlje prije nego što se beba uopšte rodi.

Prema studiji koju su radili stručnjaci sa Univerziteta Alberta u Kanadi, a u koju su uključili 700 novorođenih beba i njihovih majki, a studiju su sprovodili u razdoblju od tri godine.

Njome su htjeli da povežu uticaj kućnih ljubimaca na zdravlje ljudi, posebno djece, koja s njima žive.

Međutim u studiju nisu bili uključeni samo mame i bebe koje žive s ljubimcima, već i oni koji ih nemaju, ili su ljubimci s njima živjeli prvih nekoliko meseci bebinog života. Čak su u obzir uzeli i zaključke od onih mama koje su za vrijeme trudnoće bile u svakodnevnoj blizini kućnih ljubimaca, ali njih nakon rođenja bebe više nije bilo.

A zaključak je iznenađujući. Naime, naučnici su proučavali uzorke stolica beba, pa su u njima našli dvoje izuzetno korisne crevne bakterije – Ruminococcus i Oscillospira – obe prisutne kod dece koja su bila izložena kućnim ljubimcima. A te dve vrste crevnih bakterija imaju i dve korisne prednosti – prva je povezana s puno manjim rizikom od gojaznosti kod male dece, a druga se povezuje kao prevencija od alergija, prenosi portal yumama.com.

Za ovu drugu pozitivnu stranu suživota s kućnim ljubimcima vjerovatno znate i od ranije, ali ono što je ova studija pokazala zanimljivo je još u jednom slučaju.

Naime, kućni ljubimci jako dobro utiču na zdravlje beba, čak i onih beba koje kada se rode stignu kući gdje nema životinja, ali ako je mama tokom trudnoće boravila dosta vremena u blizini kućnih ljubimaca već je samim time bebica još u stomaku dobila ove spomenute dobre bakterije te samim time i prije rođenja stvorila blagu otpornost na ova dva spomenuta zdravstvena problema.

 

(B92)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!