Skraćivanje procedura: 5.700 zahtjeva za jednošalterski sistem

433

Više od 5.700 zahtjeva iz oblasti građenja zaprimljeno je u posljednjih godinu i po u okviru tzv. jednošalterskog sistema, novine koja je uvedena u praksu sa ciljem „rezanja“ administrativnih procedura, saopšteno je iz Odjeljenja za prostorno uređenje.

Prema podacima resornog odjeljenja, sve veći broj investitora koristi mogućnost da gradske službe u njihovo ime pribave potrebne saglasnosti od javnih komunalnih preduzeća i time im olakša da bez gubljenja vremena dođu do potrebne dokumentacije.

Šef odsjeka prijemne kancelarije Odjeljenja za prostorno uređenje, Dragana Milanović Novčić, ističe da se, od ukupnog broja podnesenih zahtjeva za izgradnju investicionih objekata, 60 odsto investitora opredjelilo za pribavljanje saglasnosti preko tzv. jednošalterskog sistema. Ova statistika je još značajanija kad se ima u vidu podatak da su investitori manjih objekata, u više od 90 odsto predmeta pribavili saglasnosti koristeći prednosti jednošalterskog sistema.

– Jednošalterski sistem naišao je na najbolju primjenu kod investitora koji grade manje stambene objekte, što je još jedan u nizu od pokazatelja da Gradska uprava ide u cilju olakšavanja procedura građanima Banje Luke, dok investitori investicionih objekta uglavnom angažuju stručna lica za pribavljanje građevinskih dozola i potrebnih saglasnosti – zaključila je ona.

Uvođenjem pomenutog sistema, investitori više nemaju potrebu da sami pribavljaju određene saglasnosti, koje su uslov za izdavanje građevinskih dozvola, nego to, umjesto njih, obavljaju gradske službe.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!