PRILIKA ZA MLADE IZ SRPSKE Do svjetskih prestonica zahvaljujući programu kulturne razmjene

555

Španija, Belgija, Italija, Кina i Sjedinjene Američke Države samo su neke od zemalja svijeta u koje mladi iz Republike Srpske ovog ljeta mogu besplatno putovati zahvaljujući programu kulturne razmjene koju već četvrtu godinu zaredom sprovodi Centar za afirmaciju i razvoj iz Banjaluke.

Programi kulturnih razmjena nastali su s ciljem da mladima iz BiH, Srbije i Hrvatske bude pružena prilika da određeno vrijeme provedu u inostranstvu kako bi upoznali novu kulturu, usavršili znanje stranih jezika i doživjeli čari milionskih gradova. Onima koji se ove godine odluče na ovu avanturu, Centar za afirmaciju nudi mogućnost da posjete 11 država.

– Svi kandidati imaju obezbijeđen besplatan smještaj u porodici domaćina, kao i hranu, te potpuno ili djelimično plaćene troškove puta. Mladi tokom boravka u stranim zemljama dobijaju i mjesečni džeparac za lične troškove – rekla je izvršna direktorica centra Dragana Кasipović.

Dodala je da je zainteresovanost mladih za putovanja svake godine sve veća, te da će ovog ljeta u inostranstvo putovati više od 230 kandidata.

– Program realizujemo od 2015. godine i do sada je ogroman broj mladih svijet upoznao zahvaljujući nama. Najmnogoljudnija zemlja svijeta Кina je hit destinacija i najviše mladih bira da ode tamo jer je kultura potpuno drugačija od naše. U top destinacije spadaju i Španija i Italija – navela je Кasipovićeva.

Dodala je da mladi u okviru programa u inostranstvu mogu provesti od jednog mjeseca do godinu te da, osim dobrog poznavanja engleskog jezika, moraju imati najmanje 18 godina i završenu srednju školu.

– Tokom boravka u porodicama mladi imaju obavezu da pomažu oko djece, te da s njima komuniciraju na engleskom jeziku. Ostatak vremena provode putujući, upoznajući zemlju, kulturne znamenitosti i običaje – pojasnila je Кasipovićeva.

Svršeni srednjoškolci i studenti iz RS koji su se otisnuli na putovanja imaju samo riječi hvale. Кažu da su iskustva i prijateljstva koja su stekli u tim zemljama ostavila neizbrisiv trag na njihove živote, te da su se domaćini trudili da ih upoznaju sa svakim pedljem njihove zemlje.

Dragana Кasipović je istakla da su prijave za putovanja otvorene tokom cijele godine, te da će u prostorijama Centra za afirmaciju i razvoj u Banjaluci organizovati prezentaciju programa razmjene za svih 11 zemalja.

– Mladima ćemo predstaviti na koji period mogu putovati, šta ih u svakoj zemlji očekuje i kako da apliciraju za putovanje – rekla je Кasipovićeva.

 

Izvor: Glas Srpske
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!