Dio zgrade Banskog dvora već je zasijao u novom ruhu

367

Na preostalim stranama radovi se izvode pojačanom dinamikom, saopšteno je iz preduzeća „Koto“, koje izvodi rekonstrukkciju najstarije kulturne institucije.

Strana zgrade do glavne saobraćajnice je već završena, a, paraleleno s tim, intenzivirani su radovi na južnoj i istočnoj strani zgrade, od fasaderskih, stolarskih, limarskih do restauratorskih – ističu u „Kotu“, koje radi na najvećem projektu rekonstrukcije ovog objekta od njegove izgradnje 1932. godine.

Dinamiku građevinaca prate i ekipe zadužene za postavljanje dekorativne rasvjete, tako da banjalučki „hram kulture“ već dobija nove obrise.

-Trenutno je završeno 90 odsto posla na uklanjanju oštećenog materijala sa fasade zgrade. Radi se rekonstrukcija atika i restauracija oštećenih skulptura. Građevinske zahvate prate i radovi na ambijentalnoj rasvjeti, koja se postavlja nakon rekonstrukcije fasade. Plan nam je da Banski dvor vrati svoj vanjski sjaj za slavu grada, Spasovdan – kazao je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar.

On je napomenuo da će biti zadržan autentični izgled objekta.

-Radimo rekonstrukciju i obnavljanje oštećenja na objektu i za sve radove imamo saglasnost Zavoda za zaštitu kulturno istorijskog naslijeđa. To je bio slučaj i sa krovištem, koje je kao prioritet prvo obnovljen budući da je objekat bio izložen propadanju zbog prokišnjavanja – naveo je Bilčar.

Obimna rekonstrukcija spoljašnosti zdanja starog 87 godina košta oko 2,5 miliona KM, a novac je obezbijedila Vlada Republike Srpske.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!