Švajcarci napravili prvi sintetički genom živog organizma

581

Pomoću računara, švajcarski naučnici stvorili su prvi na svijetu sintetički genom živog organizma. Između ostalog, nova tehnologija najavljuje brojne primjene i u medicini.

Istraživači Federalnog tehnološkog instituta u Cirihu stvorili su sintetički organizam na temelju genoma prirodne slatkovodne i potpuno bezopasne bakterije Caulobacter crescentus. Njen genom sadrži 4.000 gena od kojih je samo oko 680 ključno za opstanak vrste u laboratoriji.

„Ovaj algoritam prepisuje slova DNK iz prirodnog genoma u potpuno novu sekvencu koja je, iz hemijske perspektive, vrlo jednostavna za proizvodnju“, kaže Bit Kristen, profesor Federalnog tehnološkog instituta u Cirihu.

Sam genom još nije u potpunosti funkcionalan, ali se vrlo brzo očekuju usavršavanje algoritma. Sledeći korak je potpuno reprodukovana veštačka ćelija.

„Za biotehnologiju postoji ogroman potencijal. Temelji se na tehnologiji stvaranja novih genoma koji su dizajnirani za specifične svrhe. Na primer, proizvodnja vitamina, novih terapija, lekova, genomskih vakcina, kao i aplikacija za personalizovane lekove“, objasnio je Matijas Kristen sa ciriškog instituta.

Zahvaljujući ovoj tehnologiji, u skoroj budućnosti praviće se veštački organizmi. Sada je, kažu naučnici, pravo vreme za raspravu o budućem potencijalu nove tehnologije, ali i donošenje zakonskih regulativa o upotrebi.

IZVOR RTS

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!