Materinski dodatak za 2.122 nezaposlene porodilje

421

Ukupno 2.122 nezaposlenih porodilja u Republici Srpskoj je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarilo pravo na materinski dodatak od 405 konvertibilnih maraka.

Ministarka porodice, omladine i sporta RS Jasmina Davidović objašnjava da je riječ o pravu u skladu sa Zakonom o dječijoj zaštiti, a koje je ostvaruje posredstvom Fonda za dječiju zaštitu.

Riječ je dodatku koji je uveden od početka ove godine, a pravo na mjesečno primanje od 405 KM u trajanju od 12 mjeseci imaju sve nezaposlene porodilje. Nezaposlene porodilje koje su rodile blizance i svako treće i naredno dijete ovaj dodatak primaju 18 mjeseci.

Po tvrdnjama premijerke RS Željke Cvijanović, plaćanje materinskog dodatka za nezaposlene porodilje je u okviru pronatalitetne politike.

– Htjeli smo da pokažemo osjetljivost prema majkama porodiljama koje nakon što završe svoj porodiljski dopust nemaju gdje da se vrate na posao zato što ga nisu imali ni ranije. Dakle, moramo vezati čitav niz sistemskih mjera, a to će podrazumijevati određene korake za zapošljavanje i prioritetno zapošljavanje majki i nakon završenog porodiljskog odsustva – rekla je Cvijanovićeva.

 

(Srpskainfo)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!