Banjalučka kritična masa u 11 vožnji po gradu: “Važna je bezbjednost biciklista u saobraćaju”

637

Tradicionalno mjesečno okupljanje biciklista “Banjalučka kritična masa” održaće se u petak 31. avgusta, okupljanje je na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti RS od 18.30 časova, a polazak će biti u 19 časova.

Nakon nemilih događaja u kojima je dvoje biciklista izgubilo život, a treći povrijeđen, kažu organizatori, tema ove vožnje biće bezbjednost biciklista u saobraćaju.

– U poseljednje vrijeme prisutno je povećanje broja građana koji su za prevoz odabrali bicikl. Zbog toga je i povećan broj biciklista koji iz straha ili neznanja bicikl voze po trotarima, a pored toga prave greške i na pješačkim prelazima. Da bi se bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, posebno biciklista, povećao na viši nivo, neophodno je animirati i aktivirati institucije kako bi se, što je moguće ozbiljnije, pozabavile ovom problematikom. Pored toga, neophodna je i obuka kretanja u saobraćaju svih zainteresovanih građana koji su za svoj prevoz odabrali bicikl, a sa druge strane i privikavanje vozača automobila na povećanu prisutnost biciklista- precizirali su organizatori.

Najavili su da će u budućem periodu kontaktirati i animirati institucije da se ozbiljnije pozabave sa bezbjednošću biciklista u saobraćaju, a uz to radiće i na pripremi predavanja i praktičnih vježbi o pravilnom i sigurnom učestvovanju biciklista u saobraćaju.

– Ponesite dobro raspoloženje, zvonca, pištaljke. Pošaljimo svima poruku da nas je sve više i da su i biciklisti ravnopravni učesnici u saobraćaju- poručili su iz BKM uoči 11. zajedničke vožnje po gradu.

(Srpskainfo)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!