BH novinari osuđuju napad na Kovačevića

592

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije osuđuje brutalni napad i premlaćivanje Vladimira Kovačevića, novinara i dopisnika BN televizije iz Banjaluke, kojeg su u nedjelju uveče sačekale dvije maskirane osobe ispred zgrade u kojoj živi, nasrnule na njega palicama i nanijele mu teške tjelesne povrede.

“Zaprepašteni smo  načinom na koji je napad izveden, cijenimo ga organiziranim i dobro isplaniranim činom ciljano usmjerenim na ugrožavanje života novinara Kovačevića i zaustavljanje njegovog profesionalnog rada za BN televiziju”, navedeno je u saopštenju BH novinara.

U saopštenju dodaju da posebno zabrinjava činjenica da je novinar Kovačević napadnut neposredno nakon što je poslao svoje izvještaje sa građanskih protesta na Trgu Krajine u Banjaluci, gdje se svakodnevno okuplja grupa “Pravda za Davida”, te nakon niza verbalnih napada i političkih prtisaka na novinare BNTV-a od strane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i drugih zvaničnika vladajuće koalicije u RS.

“Ovaj napad je vrhunac produženog i nekažnjenog nasilja nad BNTV-om i drugim medijima u BiH, kojem svjedočimo od početka ove godine i koje hitno mora prestati!”, stoji u saopštenju.

Upravni odbor BH novinara ovaj put rezolutno zahtjeva od MUP-a  Republike  Srpske hitnu i profesionalnu istragu napada na novinara Vladimira Kovačevića.

“Ukoliko u najkraćem roku, ne dužem od pet dana, javnost ne bude obaviještena o svim okolnostima  napada, uključujući i imena napadača i onih koji stoje iza njih, smatraćemo direktno odgovornim najviše zvaničnike i institucije Republike Srpske za ovaj kriminalni akt, a novinare iz cijele BiH pozvati na proteste i bojkot svih aktivnosti aktuelnih vlasti u RS”, ističu iz udruženja BH novinari.

Istovremeno, pozivaju sve medije u BiH da sutra, 28.8.2018., godine upute jedinstven zahtjev vlastima u Republici Srpskoj i cijeloj BiH da nasilje nad novinarima mora prestati, na način da u svojim medijima objave crne flajere  (u štampi), banere (na portalima) i  telope  ( na TV) sa natpisom STOP nasilju nad novinarima u BiH!

“Na taj način pokazaćemo vlastima, javnim zvaničnicima i institucijama da medijska i novinarska zajednica BiH neće tolerisati ni jedan oblik nasilja i ugrožavanja slobode medija i sigurnosti novinara.”, stoji na kraju u saopštenju BH novinari.

UNO radio se pridružuje Udruženju BiH novinara  i najoštrije osuđuje napad na kolegu Vladimira Kovačevića.

(NN)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!