Muke porodice Avram iz Kalinovika: Majku na silu odveli na psihijatriju, sedmoro djece DOŽIVJELO TRAUMU

597

Prema posljednjem popisu stanivništva opština Kalinovik ima nešto više od dvije hiljade stanovnika, od čega manje od polovine popisanih svakodnevno borave i rade u Kalinoviku. Među stalnim stanovnicima najviše je penzionera a najmanje djece ali se i pored toga najmlađima posvećuje najmanje pažnje. O tome svjedoči i odnos prema porodici Avram.

Tijana i Radomir Avram imaju sedmoro djece, sedam prelijepih djevojčica od kojih najstarija ima 13, a najmlađa 2 godine. Radomir od jutra do mraka radi na kalinovačkoj farmi za 500 maraka plate i uz 140 maraka dječijeg doplatka to je sav budžet devotočlane porodice. Uz pomoć opštine i donatora izgradili su novu kuću a proljetos su dobili i donaciju od 6 hiljada maraka za opremanje kuće. Međutim novac im nije isplaćen već je rečeno da će dobiti neophodan namještaj i bijelu tehniku.

Majka Tijana tvrdi da su dobili 4 tepiha i dva polovna ormara i sto, kuhinjske elemente te peć na drva. Iako to ne vrijedi 6 hiljada maraka, poklonu se u zube ne gleda. Međutim za Avrame problem je bio isporuka 4 polovna dušeka za dječije krevete.

– Ti su dušeci bili za smeće, a nikako da djeca na njima spavaju. Nakon jedne noći na tim dušecima pojavilo im se crvenilo i svrab i zato sam ja te dušeke izbacija – kaže Tijana.

Međutim zbog toga je porodica Avram preživjela pravu dramu. Nekoliko puta policija je dolazila na vrata, tvrdi Tijana, da je opomene da dušeke vrati u kuću ali kada ona nije na to pristala policija je, u pratnji socijalnog radnika, upala u kuću.

– Policajac je upao u kuću i dreknuo ustaj Tijana – tvrdi majka i dodaje da je nakon njenog pitanja zašto rekao ustaj nemoj da te vežem.

– Rekli su mi da idem u Dom zdravlja da me pregledaju, da mi izvade nalaze, da nisam nešto bolesna zbog dušeka koje sam izbacila. Krenula sam sa njima a djeca su počela da vrište. Jedva su me odvojili od njih – priča Tijana i dodaje da je nakon Doma zdravlja odvedena u bolnicu Kasindol, a nakon toga u pratnji policije i socijalnog radnika u psihijatrijsku bolnicu u Sokocu. Prisilno, bez pristanka supruga ili nekog drugog člana porodice. Svo vrijeme je, kaže Tijana, plakala, pitala gdje i zašto vode i molila da je vrate djeci.

– Mislia sam da me nikada neće vratiti, da nikada više neću vidjeti djecu. Plakala sam, molila ali ništa nije pomoglo. Socijalna radnica me je gurnula i rekla ostaješ ovdje – tvrdi Tijana, prenosi BN.

On kaže da su joj prvo veče dali tri tablete za smirenje, a već sutradan terapija je ukinuta jer je nakon pregleda i razgovora sa psihijatrom utvrđeno da joj lijekovi nisu potrebni. Ipak u psihijatrijskoj bolnici ostala je četiri dana.

U otpusnom pismu Tijane Avram konzilij ljekara je, između ostalog, napisao da je Tijana dovedena bez jasnog razloga, da je kontaktiran suprug koji negira postojanje psihičkih problema i ne slaže se sa postupcima socijalnog radnika prema supruzi, te da je nakon prisoholških tretmana i na osnovu njenog ponašanja utvrđeno da nema razloga za hospitalizaciju.

Tijana se vratila kćerkama od kojih se, do tada, nije razdvajala ni dana.

U otpusnom pismu ljekara psihijatrijske bolnice u Sokocu navodi se i da, s obzirom na način na koji je prema Tijani postupano, naglo i bez najave prisilno odvajanje od sedmoro maloljetne djece bez pristanka muža, postoji rizik po njeno zdravlje.

Dijagnoza je, nažalost tačna ali ugroženo je i zdravlje djece.

Djevojčice, tvrdi Tijana, počinju da vrište čim neko pokuca na vrata a ona je u stalnom strahu da će je ponovo odvojiti od djece.

Nakon ove drame, koja se odigrala sredinom aprila ove godine, porodicu Avram nije posjetio niko iz Centra za socijalni rad opštine Kalinovik.

Tijana tvrdi da od tada ne primaju nikakvu pomoć centra a njene četiri kćerke koje pohađaju osnovnu školu više nemaju besplatnu užinu.

Opozicini odbornici u opštini Kalinovik pokušali su da na Dnevni red Skupštine opštine stave to pitanje ali ih je većina, predvođena SNSD-om i socijalistima, u tome spriječila. Na njihovo insistiranje da se, kako kažu, sramni slučaj razjasni načenica opštine dostavila je pisani odgovor u kojem navodi da je uradila sve što je u njenoj moći da ekonomski pomogne porodici Avram. Dostavila je i mišljenje Centra za socijalni rad u kojem direktorica tvrdi da majka zanemaruje djecu te da je, kako kaže, agresivna prema osobama koje joj žele pomoći.

(Srpskainfo)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!