NSRS danas razmatra izvještaj o Srebrenici

466

Narodna skupština Republike Srpske na današnjoj posebnoj sjednici razmatraće informaciju o izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine.

U izvještaju se navodi da je Komisija za Srebrenicu, koja je formirana 2004. godine, radila pod snažnim pritiskom visokog predstavnika sa unaprijed određenim rezultatima koje je morala postići.

– Pritisci su se ogledali i u smjenjivanju tadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske Cvetka Savića i šefa Sekretarijata Vlade Srpske za odnose sa Međunarodnim krivičnim sudom za ratne zločine u Hagu i istraživanje ratnih zločina Dejana Miletića – navodi se u izvještaju.

Visoki predstavnik je tadašnjim ministrima unutrašnjih poslova i odbrane Republike Srpske Zoranu Đeriću i Milovanu Stankoviću uputio upozorenje da ostvare punu saradnju sa Komisijom.

Izvještaju o radu Komisije na razmatranje Narodnoj skupštini Republike Srpske dostavio je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih.

Komisija za Srebrenicu iz 2004. godine utvrdila je da je od 10. do 19. jula 1995. godine na području Srebrenice nestao 7 801 Bošnjak.

Ovu komisiju formirala je tadašnja Vlada Republike Srpske na osnovu naloga Doma za ljudska prava.

Posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske zatražio je predsjednik Srpske Milorad Dodik, a poziv je upućen i bivšem premijeru Srpske Draganu Mikereviću.

Sjednica je zakazana za 10 časova.

(SRNA)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!