Starješine VRS: Ogorčeni smo, živimo po magacinima!

637

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske ogorčena je odnosom Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS u rješavanju stambenog zbrinjavanja starješina VRS, rekao je u predsjednik Organizacije pukovnik Milovan Milutinović.

Na konferenciji za novinare on je za neprimjeran odnos prema starješinama okrivio resornog ministra Milenka Savanovića.

– Starješine su potpuno zanemarene i na marginama društvene brige. Imamo više od 80 starješina koji posjeduju zaključke o pravu na stan ili proširenje od Vojske Srbije ili Vojske RS, a onda je došao neko i jednostavno ih precrtao – rekao je Milutinović.

Kao primjere naveo je general-potpukovnika Čedu Sladoju, Radoslava Pandžića, Milana Torbicu, pukovnika Gostimira Popovića, Mirka Trivića i druge. Posebno se osvrnuo na slučaj pukovnika Vidoja Blagojevića koji, nakon izlaska na slobodu iz Haškog tribunala, već šest godina sa suprugom živi u magacinu vojnog hotela “Krajina”, u prostoriji od devet kvadratnih metara.

Milutinović kaže da se Organizacija zbog toga 16. jula obratila resornom ministarstvu i dobila odgovor da nema osnova, niti mogućnosti za stambeno zbrinjavanje u okviru redovnog postupka za Blagojevića i druge starešine, kao ni pravnog osnova za rješavanje kreditnim sredstvima odobrenim za finansiranje programa potpunog stambenog zbrinjavanja.

– Ministar Savanović mora da shvati, da njegova uloga nije samo da se slika na parastosima širom Republike, već da rješava pitanja svih boraca i predlaže odgovarajuća zakonska rješenja – istakao je Milutinović, podsjećajući da je u ratu poginuo 13 odsto starješina i tri odsto boraca.

Organizacija je pozvala i Narodnu skupštinu RS da obaveže Vladu Srpske da poništi izvještaj o Srebrenici iz 2004. godine, i da inicira formiranje međunarodne komisije eksperata koja bi se bavila utvrđivanjem istine o događajima u i oko Srebrenice i Podrinju 1995. godine.

– Izvještaj treba ponovo razmotriti i poništiti ga s obzirom na to da je i laicima poznato da nije zasnovan na istini i činjenicama – rekao je potpredsjednik Organizacije Slobodan Župljanin.

On kaže da je izvještaj bivše Komisije za Srebrenicu sačinjen pod velikim pritiskom međunarodne zajednice, posebno bivšeg visokog predstavnika za BiH Pedija Ešdauna, na osnovu različitih spiskova i kvalifikacija. Pozvao je narodne poslanike da se po tom pitanju izdignu iznad svakodnevne politike i shvate ozbiljnost i značaj tog izvještaja za RS i BiH.

– Nema budućnosti BiH, pomirenja, uređenja odnosa između tri naroda i drugih dok na potpuno nepristrasan način ne bude utvrđena istina o događanjima u proteklom ratu – naveo je Župljanin.

(novosti.rs)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!