Obećanje ludom radovanje, učenici na Starčevici i ove godine u tri smjene

486

Na tender za dogradnju najbrojnije osnovne škole u Srpskoj javilo se samo jedno preduzeće i tražilo veću cijenu od ponuđene, nakon čega je tender poništen.

.
Djeca u OŠ „Branko Radičević“ na Starčevici će i sljedeće školske godine ići u tri smjene i u školi biti do kasno uveče, jer dogradnja novih učionica još nije ni počela. Problem pretrpane škole ostaje neriješen i ove godine, iako se o njegovom rješenju priča već punih 10 godina.

Obećanja su se godinama samo nizala, a osnovci kojima je davno obećana nova škola, sada su već završili i fakultet.

I tako dok ovu školu pohađa 500 đaka više nego što treba, rješenja postoje samo u teoriji. Pričalo se o preraspodjeli upisnih područja, o gradnji nove škole na Starčevici, a najaktuelnije je obećanje da će ova škola biti dograđena sa 8 novih učionica, koje bi pomogle da djeca u školu ne idu i u „treću smjenu“.

Na opštu radost roditelja Vlada Republike Srpske dala je 1,2 miliona KM, za nove učionice, međutim, prvi pokušaj pronalaska izvođača radova je propao. Javilo se jedno preduzeće, koje je bilo preskupo.

– Postupak javne nabavke za dogradnju objekta Osnovne škole „Branko Radičević” poništen je iz razloga što je cijena prihvatljive ponude bila znatno veća od osiguranih sredstava za nabavku. Komisija za javnu nabavku konstatovala je da je pristigla jedna ponuda i da je cijena prihvatljive ponude znatno veća od osiguranih sredstava za nabavku te preporučila Ministarstvu prosvete i kulture da poništi predmetni postupak javne nabavke – navode u Ministarstvu prosvete i kulture RS.

Po okončanju žalbenog postupka, ponovo je pokrenut postupak javne nabavke za dogradnju škole koji je otvoren do 17. avgusta. Da nije tužno bilo bi smiješno, komentarišu roditelji koji svoju djecu čekaju da dođu u iz škole kasno uveče.

– Iskreno, iako su dali novac i obećali da će sve biti gotovo do nove školske godine nisam se tome nadala. Moj stariji sin je završio ovu školu, sad se upisao i mlađi. Vjerujte da obećanja slušam godinama. Slična situacija je bila i 2010. godine, ali ni tada ništa nije urađeno – kaže majka Marija.

Dodaje da je ova škola stavljena na listu prioriteta grada još 2008. godine, ali da ništa konkretno nije urađeno.

S obzirom da ni ove godine nema novih učionica, djeca će i u školsku 2018/19. godinu ići u tri smjene, jer je samo u prvi razred upisano osam odjeljenja, tačnije 220 prvačića.

– Ovde dolaze djeca iz svih okolnih naselja. Sama Stračevica je velika, a škola mala. Umjesto da daju koliko god novca treba da to riješe oni samo odlažu ovu muku. Hoće da otjeraju i ovo malo ljudi što je ovdje ostalo – dodaje ova majka.

Građevinska dozvola
Građevinska dozvola za dogradnju postojećeg objekta izdata je 11. juna i predviđa proširenje objekta škole s osam novih učionica, čime bi se dobilo oko hiljadu kvadrata novog korisnog prostora u školi.

Ovu školu trenutno pohađa 1.750 đaka, što je čini najbrojnijom osnovnom školom u Republici Srpskoj.

(blmojgrad.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!