Malo im astronomska plata pa lažirali kilometražu na putnim nalozima

767

Iako se mogu pohvaliti mjesečnim primanjima i do sedam hiljada maraka, pojedinim poslanicima Parlamentarne skupštine BiH je i to bilo malo pa su se odlučili za lažiranje kilometraža na putnim nalozima!

Državni revizori su finansijsko poslovanje Parlamentarne skuštine BiH za 2017. godinu ocijenili pozitivno, međutim uvidom u izvještajKancelarije za reviziju institucija BiH vidi se niz propusta ove zakonodavne institucije.

Naime, analizom Pravilnika o korištenju službenih vozila Parlamentarne skupštine revizori su utvrdili da interne evidencije o troškovima upotrebe vozila nisu u cijelosti ažurirane, pouzdane i svrsishodne, te da kod pojedinih naloga za upotrebu vozila nisu popunjene sve rubrike, broj pređenih kilometara, vrijeme polaska i dolaska, a kod utrošenog goriva i maziva ne navodi se broj računa, ne postoji ni kontrola evidencije o nabavci i zamjenama guma, a ne vodi se ni lični karton vozila.

Kontrolisane 74 institucije

Kancelarija za reviziju institucija BiH kontrolisala je rad 74 institucije za prošlu godinu.

Od 74 institucije njih četiri dobile su mišljenja s rezervom i skretanjem pažnje – pri čemu je jedna institucija dobila mišljenje s rezervom na usklađenost sa zakonima i propisima, dvije na finansijske izvještaje te jedna i na usklađenost i na finansijske izvještaje. Revizori su 56 institucija ocijenili pozitivno uz skretanje pažnje, te 13 čisto pozitivnih mišljenja. U jednom slučaju, zbog ograničenosti obima revizije, revizori su se suzdržali od davanja mišljenja.

Takođe, u pojedinim slučajevima, na putnim nalozima u zemlji, evidentirane su prilično velike udaljenosti između gradova, koje prema mjerljivim pokazateljima nisu validne.

– Nepouzdane i neažurne evidencije o troškovima upotrebe službenih vozila povećavaju rizik od nekontrolirane potrošnje sredstava odobrenih za upotrebu službenih vozila te se za dio troškova ne može potvrditi jesu li potrošeni namjenski – upozoravaju revizori. Inače, na upotrebu vozila parlamentarci su potrošili 123 188 KM, i to je u odnosu na 2016. godinu manje za 2 456 KM, dok su na gorivo potrošli 57 159, a za popravak i održavanje 41 079.

Revizori navode i da je planom nabavke za prošlu godinu predviđeno pokretanje određenih nabavki u mjesecu neposredno pred ili nakon isteka roka punovažnosti postojećih ugovora, te da su određene nabavke robe i usluga iz tekućih izdataka (kontinuirane nabave) realizirane od postojećih dobavljača, nakon isteka roka punovažnosti ugovora, odnosno produžavani su ugovori s postojećim dobavljačima i kao jedan od primjera navode da je u septembru 2015. godine istekao ugovor za nabavku tonera i da do ovog izvještaja nije bio potpisan novi zbog poništavanja postupaka. Takođe, Parlamentarna skupštine nije tražila ni licencu za Windows operativni sistem, što nije u skladu s Enterprise Subscricption Agreement (ESA ugovorom), čiji je korisnik.

Revizori su konstatovali i da angažman osobe na mjestu savjetnika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine nije odgovarajući, jer je ovo radno mjesto sistematizovano Pravilnikom o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta. U izvještaju su potcrtani i značajni izdaci koji se odnose na izdatke za obavljanje funkcije poslanika i delegata (328 602 KM) i ugovore o djelu (67 151 KM). Značajniji ugovori vezani su za angažman savjetnika predsjedavajućeg Predstavničkog doma (25 687 KM), osam vozača (19 820 KM), stručnog savjetnika u sektoru za financije (10 182 KM) i kurira (10 182 KM). Revizori upozoravaju i na usluge reprezentacije, koje su u prošloj godini iznosile 130.863 KM. Od toga, izdaci za neposrednu potrošnju iznose 84 316 KM, a 46 547 KM odnosi se na klubove.

– Uvidom u pojedine račune sredstava interne reprezentacije ponovno se nismo uvjerili da su korisnici koristili usluge hrane i piće u okviru dozvoljenih limita s jasnim povodom i obrazloženjima nastanka troška, što u pitanje dovodi samu svrhu reprezentacije i stvarnu namjenu odobrenih sredstava – stoji u izvještaju revizora.

Parlamentaraci smatraju da su revizori morali djelovati u skladu s nalazima i izvještaj ocijeniti, ako ne negativnim s isticanjem predmeta, onda barem s rezervom.

– Ne razumijem kako izvještaj može biti ocijenjen pozitivnim, a sadržati niz primjedaba – kazao je Mirsad Isaković (SBB), član Komisije za finansije i budžet.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a, ističe da je zabrinjavajuće da je od preporuka revizije za 2016. godinu Parlamentarna skupština BiH ispunila samo dvije, realizacija pete je u toku, a pet uopšte nije realizovano.

– Ako uzmemo u obzir da je u ovom izvještaju za 2017. godinu dato 18 novih preporuka, to znači da će u sljedećem izvještaju Parlamentarna skupština morati ispuniti 28 preporuka, što nije realno – kazala je Majkićeva.

Predsjedništvo BiH potrošilo 368 771 KM na vozila

Predsjedništvo BiH u prošloj godini potrošilo je ukupno 368 771 KM za upotrebu službenih vozila, od čega je izdvojeno 239 795 KM za nabavku četiri automobila, ustanovili su državni revizori.

– Predsjedništvo je, zaključno sa 31. decembrom 2017, raspolagalo sa 36 vozila – stoji u izvještaju Kancelarije za reviziju institucija BiH.

(nezavisne.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!