Za nabavku službenih automobila bh. institucije u 2018. godini izdvojile 9 miliona KM

672

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) predstavila je Bazu službenih automobila institucija i javnih kompanija u BiH. Istaknuto je da je od početka 2018. godine za nabavku automobila raspisano 300 tendera i izdvojeno 9 miliona KM, dok je samo za limuzine, odnosno putnička službena vozila izdvojeno 2,7 miliona KM.

Najskuplji automobil u vrijednosti od 84.600 KM kupio je Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru. Među najskupljim automobilima nalaze se i dva automobila Grada Sarajeva u vrijednosti od po 62.668 KM, zatim vozilo Elektroprivrede RS vrijedno 59.999 KM i vozilo Instuta za javno zdravstvo RS koje je koštalo 54.849 KM. Prosječna cijena automobila koji se nalaze u registru iznosi 50.000 KM.

Analiza BIRN-a BiH ukazuje da je za nabavku automobila u prvih šest mjeseci ove godine potrošen skoro identičan iznos kao u cijeloj 2017. godini.

Istaknuto je da se na 70 posto tendera prijavila samo jedna kompanija, što je, kazali su iz BIRN-a, neobičan podatak s obzirom da jako puno kompanija prodaje automobile. Navedeno je i da je u prvih šest mjeseci tekuće godine traženo samo jedno električno i jedno hibridno vozilo, te da se u 80 posto slučajeva traže dizel vozila. Najvrijednije tendere dobila je kompanija MRM Ljubuški, u vrijednosti većoj od 760.000 KM, a primjećeno je da kompanije i institucije sve češće traže lizinge za kupovinu vozila, ali ne za vozila koja će biti u službi građana.

Baza službenih automobila BiH sadrži tendere za kupovinu auta u 2018. godini, vozne parkove stotina institucija i javnih kompanija i troškove njihovog održavanja. Podaci se uzimaju s Portala javnih nabavki koji su jedini zvanični.

Baza pruža mogućnost pretraživanja svih raspisanih tendera za nabavke automobila i popratnih troškova prema više parametara, kao i informacije o poštovanju procedura u provođenju nabavki. Građani u bazi mogu pronaći i informacije o tome koje kompanije dobijaju najviše tendera, koja je prosječna cijena vozila, kao i koje tipove i marke vozila institucije preferiraju. Takođe, dostupni su i podaci o troškovima za gorivo, gume, najam vozila, održavanje i servis, osiguranja, registracije i tehničkog pregleda te pranja i putarina i svih drugih troškova na službena vozila.

Iz Balkanske istraživačke mreže su kazali da postoji jako puno institucija koje ne objavljuju podatke, posebno dio koji se odnosi na troškove, što znači da oni nisu cjeloviti. Takođe, istaknuto je da se u bazu unose samo potrošena vrijednost, a ne vrijednost zaključenog ugovora.

(Klix.ba)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!