Projekcija Banjaluke u 3D tehnici

261

Predstavnici firmi iz Sankt Petrburga i iz Novog Grada prezentovali su danas u Gradskoj upravi projekat 3D modeliranje grada, koji uključuje modeliranje objekata i terena, izradu preciznog digitalnog modela terena i digitalnih ortofoto podloga.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da su ove firme izrazile spremnost da doniraju ovaj projekat, prvi te vrste u BiH i širem okruženju, Banjaluci o čemu bi u narednom periodu trebalo da bude potpisan i ugovor.

– Vidjeli smo projekat u vezi sa snimanjem i 3D projekcijom grada za prikaz oko 50 kvadratnih kilometara, koji bi bio korišten za dalje urbano planiranje u gradu – precizirao je Radojičić.

Kako su naveli iz ovih kompanija, snimanje bi realizovali sa dvije bespilotne letjelice, sa visokom rezolucijom sa pet centimetara tačnosti.

– Korisnici tog projekta, čija se vrijednost procjenjuje na oko 300.000 KM, su sve gradske službe, a u cilju bržeg, kvalitetnijeg i efikasnijeg planiranja i upravljanja gradom – kazao je vlasnik preduzeća Ljubomir Jovanić, ističući da su podaci koje će donijeti ovaj projekat i polazna osnova za tzv. pametne gradove.

(Srpska Info)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!