Sindikat želi da ograniči samovolju poslodavaca

421

Sindikalci su svjesni da će teško moći da vrate disciplinski postupak, ali žele da ograniče moć poslodavaca. Poslodavci odgovaraju – tročlana komisija koja odlučuje o otkazu je zastario, nepotreban sistem. Ministar rada kaže da su izmjene moguće, ali ne i povratak na staro.

“Mislim da treba dati mogućnost i šansu, posebno preko sindikata, da sindikat da svoje mišljenje i da se on uključi u, neću reći zaštitu, nego u sagledavanju da li poslodavac zloupotrebljava svoju ulogu kao poslodavac, ili ti radnici koji nedovoljno izvršavaju svoje poslove zloupotrebljavaju na neki način i sindikat”, rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Sindikalci tvrde da sa trenutnim zakonskim rješenjem, poslodavci mogu iz banalnih razloga da otpuste radnika. Dovoljno je da mu pošalju obavještenje sa konkretnom povredom radne obaveze, i ubrzo nakon što se radnik izjasni po tom pitanju slijedi otkaz. Zato je potreban neki oblik zaštite radničkih prava, tvrde u Savezu sindikata.

“Želimo da se pokuša naći neko normalno rješenje već na samom izvoru, na nivou poslodavca. Jednostavno, samo da se utvrdi da li su te činjenice takve kakve jesu ili nisu.Mi želimo samo da se omogući da neki neutralniji organ da li to bila disciplinska komisija ili nešto što bude dogovoreno, uzme u obzir sve relevantne dokaze i činjenice i na osnovu njih donese odluk”, navodi Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske.

Prema posebnim kolektivnim ugovorima, u nekim djelatnostima se još sprovode disciplinski postupci prilikom ozbiljnije povrede radnog odnosa. Poslodavci ocjenjuju da je zakon u prošle dvije godine donio više koristi nego štete.

“Mi smatramo da je rješenje koje se nalazi u Zakonu o radu adekvatno u aktuelnom trenutku i da je pristup iz prethodnog zakona apsolutno prevaziđen. U svakom slučaju, ako dođe do ugrožavanja prava, zadovoljenje se može naći ili putem Agencije za mirno rješavanje sporova ili putem suda”, izjavio je Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Sindikat očigledno smatra da bi povratak na nekadašnji socijalistički model bila dobra stvar, sistem koji je često podjednako štitio i radnike i neradnike. Ipak, kako kaže i resorni ministar mnoge zakonske norme koje su zaostavština jugoslovenskog modela, gube smisao u savremenom tržišnom kapitalizmu.

(ATV)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!