Ništa od legalizacije kanabisa

786

Iako u BiH postoji inicijativa za legalizaciju kanabisa, to se u skorije vrijeme neće dogoditi.

Klinička ispitivanja pokazuju djelotvornost lijekova na bazi kanabisa, ali u BiH, zbog postojećih zakonskih prepreka, građani kojima su potrebni, te lijekove nabavljaju ilegalno.

– Formirana je radna grupa koju je imenovala Komisija za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga, ali se još uvijek ne znaju daljnji koraci, niti postoji predviđanje kada bi se izmjena Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga mogla dogoditi – izjavila je stručna saradnica za odnose s javnošću Agencije za lijekove i medicinska sredstva Nina Radić.

Ona je navela da je pitanje upotrebe kanabisa u medicinske svrhe veoma kompleksno, u čije rješavanje je potrebno uključiti najprije eksperte zdravstvene struke da procijene kolika je korist, a koliki rizik od upotrebe preparata kanabisa u medicinske svrhe na osnovu relevantnih kliničkih studija.

– Potrebno je uključiti i niz drugih državnih i entitetskih institucija odgovornih za implementaciju pomenutog Zakona, kao što su Vijeće ministara BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH, carina, policija i drugi – naglašava Radić.

Brojni stručnjaci davno su ukazali da medicinski kanabis pomaže pacijentima s multiplom sklerozom, karcinomom, kao i kod spasticiteta i AIDS-a, gdje olakšava liječenje, ali i povećava apetit.

Ističu da pomaže kod Dravetovog sindroma, rijetke dječije bolesti, smanjujući učestalost epileptičnih napada.

Upotrebnom ulja kanbisa olakšava se život pogotovo osobama koje boluju od karcinoma.

(srpskacafe.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!