Centralna banka: Rasopređena dobit iz prošle godine

618

Centralna banka BiH uplatila je danas 7.311.129 KM u budžet institucija BiH na osnovu Odluke Upravnog odbora banke o raspodjeli čistog profita koji je ova finansijska institucija ostvarila u prošloj godini.

Neto dobit Centralne banke za 2017. godinu iznosi 12.185.216 KM, od toga je na račun obaveza prema budžetu institucija BiH transferisano 60 odsto, dok je 40 odsto ili 4.874.086 KM raspoređeno u generalne rezerve banke.

Na poslovanje Centralne banke proteklih godina, konstantni pritisak vrše kamatni rashodi po osnovu negativne kamatne stope na depozite kod inostranih banaka u evrozoni, saopšteno je iz banke.

“Finansijska tržišta evrozone su već duži period u znaku negativnih i niskih prinosa na državne obveznice zemalja iz našeg investicionog spektra, te izrazito negativnih kamatnih stopa na oročene depozite i depozite po viđenju kod inostranih banaka”, ističe se u saopštenju.

Iz ove finansijske institucije dalje pojašnjavaju da su neizvjesni i negativni tržišni trendovi zajedno sa zakonskim okvirom ulaganja deviznih rezervi banke neminovno uticali na proces upravljanja deviznim rezervama i visinu prihoda od investiranja, te se Centralna banka suočava sa sve težim ostvarenjem pozitivnog finansijskog rezultata.

Ostvareni profit za prošlu godinu, kako se navodi u saopštenju, rezultat je racionalne politike upravljanja bankom koja je u 2017. godini ispunila svoj zakonski mandat održavanja monetarne stabilnosti, uz racionalni utrošak resursa.

“Centralna banka i dalje uspijeva u vremenima negativne kamatne stope na tržištu evrozone ostvariti pozitivan finansijski rezultat, iako primarni cilj u centralnom bankarstvu nije ostvarenje profita, već održavanje monetarne stabilnosti”, naglašava se u saopštenju.

(Srna)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!