Počela obnova krova Banskog dvora

839

Radovi na obnovi krova Kulturnog centra Banski dvor, čija je vrijednost 514.000 KM i koji bi trebali biti gotovi za tri mjeseca, počeli su u petak, a njihov početak su obilaskom ove ustanove ozvaničili Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Cvijanovićeva je rekla da je riječ o strateški važnom i zahtjevnom projektu, kako u finansijskom smislu, tako i u smislu komplente obnove i rekonstrukcije.

“Sanacija krova je prva faza ukupne sanacije Banskog dvora. Vlada je zaisteresovana da se ovaj projekat završi do kraja, jer je Banjaluka, osim administrativnog, političkog, privrednog, finansijskog i kulturni centar RS, a ovo je jedno od njenih najvažnijih obilježja”, rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je naglasila da je vidljivo koliko se napora ulaže da Banski dvor ne bude samo građevina, nego centar kulturnih dešavanja, zbog čega je sasvim prirodno da je Vlada RS obezbijedila sredstva za ovaj projekat.

“Ovdje nećemo stati. Ima mnogo projekata koje smo započeli u Banjaluci. Zadovoljna sam činjenicom da smo sve što je dogovoreno sa gradonačelnikom Radojičićem od početka njegovog mandata ubrzano realizovali i ono što me posebno raduje je da ćemo ući u novi krug obnove školskih objekata”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da ce prvi projekat biti dogradnja osnovne škole na Starčevici, za šta će biti izdvojeno do 1,5 miliona KM.

“To je jedan od prioriteta s obzirom na potrebe i broj đaka. Novac postoji, početak radova zavisi od završetka projekta, a naša želja je da objekat bude spreman za korištenje do kraja avgusta”, navela je Cvijanovićeva.

Paralelno sa dogradnjom škole na Starčevici, rekla je Cvijanovićeva, planirana su ulaganja i u druge objekte osnovnih i srednjih škola, za šta je određena sredstva već obezbijedio i grad Banjaluka.

“Zajednički ćemo raditi na tome da sve škole na teritoriji Banjaluke uđu u neku fazu planiranja rekonstrukcije i obnove”, zaključila je Cvijanovićeva.

Radojičić je istakao da je u petak počela prva faza obnove Banskog dvora, obnova krova, za koju je sprovedena javna nabavka i koja je povjerena firmi “Koto” iz Beograda.

“Istovremeno se radi revizija projekta za drugu fazu obnove koja podrazumijeva spoljašnje uređenje, stolariju, fasade, balkone, frizove, kipove i ambijentalnu rasvjetu. Revizuju radi Arhitektonsko-građevinski fakultet u Banjaluci koji je radio prethodni projekat 2004. godine”, objasnio je Radojičić.

On je naglasio da bi završetak revizije mogao biti do kraja idućeg mjeseca, kada ce moći da se raspisuju naredni tender i izabere izvodac radova za sljedeću fazu obnove.

“Ambicioni cilj je da se ove godine daleko odmakne i sa drugom fazom, a istovremeno ćemo planirati nastavak parkića koji predstavlja prirodnu cjelinu sa Banskim dvorom”, rekao je Radojičić i naglasio da je Vlada RS je obezbijedila 2,5 miliona KM za više faza.

Mladen Matović, direktor Kulturnog centra Banski dvor, rekao je da je prvi i osnovni preduslov da ova ustanova zaživi u punom kapacitetu upravo potpuna i temeljna sanacija zgrade.

“Paralelno sa programskom obnovom i organizacijom visoko kvalitetnih kulturnih događaja u vlastitoj produkciji, započinjemo i sa građevinskom obnovom, zbog čega smo zahvalni Vladi RS i gradu Banjaluka na podršci i razumijevanju, što su prepoznali značaj obnove jednog ovakvog projekta”, rekao je Matović.

(nezavisne.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!