Krivične prijave protiv direktora javnih zdravstvenih ustanova

457

Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske uputio je danas nadležnim okružnim tužilaštvima u Republici Srpskoj krivične prijave protiv 36 direktora javnih zdravstvenih ustanova (bolnice i domovi zdravlja), zbog osnova sumnje da su imenovani kao odgovorna lica izvršili krivična djela protiv prava po osnovu rada, odnosno utaju poreza i doprinosa koja su utvrđena Krivičnim zakonikom Republike Srpske.

Krivične prijave su podnesene na osnovu ranijih odluka Skupštine i Glavnog odbora Strukovnog sindikata doktora medicine da se prijave svi direktori za koje se utvrdi da u proteklom periodu nisu izvršili svoju zakonsku obavezu uplate pripadajućih poreza i obaveznih doprinosa po osnovu tri i više neto plata, a kako je to Krivičnim zakonikom utvrđeno za navedena krivična djela.

Uz krivične prijave dostavljeni su i potrebni dokazi i obavještenja o dugovanjima javnih zdravstvenih ustanova po osnovu neuplaćenih poreza i obaveznih doprinosa, a prikupljena su i potrebna obavještenja i od Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, da je Fond izvršio sve obaveze po osnovu do sada zaključenih ugovora o finansiranju navedenih javnih zdravstvenih ustanova, a što dokazuje da su prijavljeni direktori imali na raspolaganju potrebna finansijska sredstva za uplatu poreza i obaveznih doprinosa.

U skladu sa navedenim, Strukovni sindikat doktora medicine očekuje da će nadležna okružna tužilaštva uzeti u rad navedene krivične prijave i sa njima postupati u skladu sa Zakonom.

Skrećemo pažnju javnosti da je ovaj Sindikat još u julu 2017. godine podnio tri krivične prijave za ista krivična djela i to protiv direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Banja Luci i direktora bolnica u Istočnom Sarajevu i Doboju, a za koje do sada od nadležnih tužilaštava nije dobio obavještenja o statusu ovih krivičnih prijava.

Prema podacima Fonda PIO RS ukupna dugovanja javnih zdravstvenih ustanova, samo po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje su na dan 31.12. 2017. godine iznosila 121 286 475 KM i ista su bila veća za 17 852 309 KM u odnosu na dugovanja prema ovom Fondu na dan 31.12. 2016.godine, kada su iznosila 103 434 166 KM.

(srpskacafe.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!