Sporan regulacioni plan „Jug 3“: Kakve veze ima nova zgrada i planirani vrtić na Starčevici?

606

Komisija za prostorno uređenje banjalučke Skupštine, u kojoj većinu, kao i u ostalim radnim tijelima gradskog parlamenta, čine članice vladajućih partija, srušila je regulacioni plan dijela Starčevice, čime su se suprostavili zvaničnom stavu vladajuće koalicije, saznaje srpskainfo.com, portal “EuroBlica”.

Prema tvrdnjama jednog od odbornika, koji je učestvovao u raspravi o nacrtu regulacionog plana „Jug 3“, ova odluka probudila je sumnje da se radi o pokušaju pogodovanja investitoru koji želi da se na ovoj lokaciji „uplani“ stambena zgrada, a ne dječiji vrtić, kako je to prvobitno ucrtano. Radi se o veoma atraktivnoj lokaciji preko puta Osnovne škole „Branko Radičević“, na kojoj unazad nekoliko godina cijene dosežu i do 2.500 KM.

Već mjesecima unazad, kompanija „Uni-Invest“, koja je kupila dio te parcele, pokušava da se na toj lokaciji ucrta stambene zgrada, a ne vrtić, koji je tu još ranije planiran, tvrdi naš izvor.

S druge strane, postoji potreba za izgradnjom vrtića na ovoj lokaciji, pošto se radi o rastućem naselju, koje nema nijedno državno odbanište.

Kako ističe, već mjesecima se intenzivno lobira na sve strane da se na tu parcelu „ucrta“ zgrada i „izbriše“ vrtić ili bar smanje gabariti obdaništa, u čemu je, tvrdi naš sagovornik, prednjačio generalni sekretar Narodne skupštine i potpredsednik DNS Marko Aćić.

-Aćić je, iz ko zna kakvih i čijih interesa, lobirao na svim stranama da se tu napravi zgrada, pozivajući na svoj položaj i politički uticaj – tvrdi naš izvor.

Na kraju, Odjeljenje za prostorno uređenje izašlo je pred skupštinsku komisiju sa prijedlogom, koji je, bar se tako činilo, uspio da pomiri suprostavljene stavove i koji je „uplanio“ i stambenu zgradu i vrtić.

Međutim, naši izvori tvrde da ni takva situacija, očigledno, ne pogoduje interesima pojedinaca, koji žele zgradu većih gabarita nauštrb opšteg interesa meštana ovog naselja koji žele novi vrtić.

Da je izmena ovog regulacionog plana okružena brojnim kontroverzama, najbolje ukazuje činjenica da se deo odbornika vladajućih partija, svojim glasanjem, suprostavio zvaničnom stavu vladajuće koalicije, koja se prije nekoliko dana dogovorila da se podrži predložene uređenje ovog dijela grada.

Ovo je prvi put da je došlo do ovakve situacije u aktuelnoj skupštinskoj većini.  Prema tvrdnjama našeg izvora, plan su oborili odbornici Momčilo Antonić (SNSD), Vladimir Mirošljević (US), Boran Bosančić (DNS), Aleksandar Petković (SDS) i Tatjana Čičić Odžaković (Poligraf). Oni su kod glasanja bili uzdržani, ali su njihovi glasovi presudili da plan bude oboren, zbog čega će, po automatizmu, biti skinut sa dnevnog reda predstojeće sjednice gradskog parlamenta, koja je zakazana za 28. mart.

Svi odbornici, koji su srušili plan, imali su svoju argumentaciju, mahom tvrdeći da plan nije dobar i da zadire u privatnu imovinu. Međutim, iz same rasprave se vidjelo da su dobar dio njih motivisali neki drugi interesi – tvrde naši izvori.

Aćić je za naš list kratko poručio da je nekorektno da daje bilo kakve izjave, jer “niti se radi o njegovoj zemlji, niti će on tu nešto graditi”.

Stanarević nemušto „branio“ plan

Slobodan Stanarević (DNS), načelnik gradskog Odeljenja za prostorno uređenje, je na skupštinskoj komisiji neuvjerljivo branio prijedlog spornog regulacionog plana. Kako ističu neki od odbornika, koji su željeli da ostanu anonimni, tokom rasprave se stekao utisak da je i sam Stanarević želeo da plan bude oboren.

Zgrada neće smetati vrtiću

Vlasnik firme „Uninvest“ Aleksandar Burgić ističe da su zemlju iza škole kupili pre pet godina, te da su se uredno javili na javni poziv Grada, koji je raspisan za izmenu RP „Jug“.

– Nije istina da pokušavam da uplanim zgradu na štetu vrtića. Istina je da tu planiramo zgradu, ali da vrtić ostane u istim gabaritima u kojima je i predviđen, jer za sve ima dovoljno mjesta – rekao je Burgić, dodajući da je informacija da će zgrada smanjiti veličinu parcele vrtića netačna.

– Plan nije srušen jer nama nije dovoljno prostora za zgradu. Kao što se vidi po planu, gabariti su isti, samo što smo mi malo pomerili zgradu, ali ne na stranu vrtića nego u svoju katarstnu parcelu, da možemo da gradimo u okviru nje – tvrdi Burgić.

Investitor: Izgradićemo put

Ovaj investior koji pored škole već ima jedan stambeni objekat, kaže da bi novom zgradom uradio dobar dio infrastructure. – Izgradnjom ovog objekta uradio put koji bi gradu samo bio od koristi. Napravili bi put i spojio dvije velike ulice Bulavar Stepe Stepanovića i Bulevar Desanke Maksimović.

(srpskainfo.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!