Prirodnim napicima snizite holesterol

535

Obilni i teški obroci tokom zimskog perioda kod velikog broja ljudi rezultiraju viškom holesterola. Već sa prvim proljećnim temperaturama mnogi naglo počnu da osjećaju umor usljed lijepljenja masti duž arterijskih zidova.

Povećan holesterol u krvi smatra se jedanim od najvećih i najčešćih problema savremenog čovjeka. Potpuni izostanak sportskih aktivnosti i rekreacije, manjak kretanja tokom dana, loše kombinovanje namirnica, ishrana bogata štetnim transmasnim kiselinama, samo su neki od uzročnika za nastanak masnoća u krvi.

Holesterol može rezultirati zapušenjem arterije i otežanim protokom krvi, uzrokujući anginozni bol, infarkt ili čak moždani udar. Osim redukovanja ishrane, ljekovito bilje nudi neka od najefikasnijih rješenja za sve one koji se duže vrijeme bore sa ovim problemom i svima koji imaju genetsku predispoziciju za nastanak ove bolesti. Kako bi masnoće u krvi bile u preporučenom opsegu, trebalo bi za fizičku aktivnost da odvojite od 30 do 60 minuta dnevno, ali ne morate vježbe da uradite “u komadu”, već više puta tokom dana po 10 minuta. Preporuka je da se sedmično bavite sportom ukupno oko 150 minuta.

Napitak od celera i limuna

Isjeckati tri limuna sa korom i 500 grama svježih listova i stabljika celera i dobro ih samljeti u blenderu. Kašastu masu preliti prethodno prokuvanom i naknadno ohlađenom vodom i dobro izmiješati. Poklopiti i ostaviti da odstoji preko noći, a ujutro procijediti i napitak naliti u staklenu flašu. Piti ujutro i uveče po 500 mililitara napitka, prije jela. Napitak konzumirati intenzivno dva do tri mjeseca.

Čaj od celera

Očistiti i isjeckati dva do tri celera (korijen, stabljike i lišće) i kuvati 15 minuta. Tako skuvan čaj procijediti i piti, nezaslađen po dvije šolje dnevno. Može mu se dodati i sok od limuna ili mrkve.

Đumbir u medu

Dobro oprati jedan đumbirov korijen i narendati ga u teglu sa jednim kilogramom meda. Ovaj lijek za holesterol uzimati prije svakog obroka po jednu kašiku.

Cimet u čaju

Dvije kašike meda i tri kašičice cimeta sipati u 400 mililitara čaja od nane. Čaj konzumirati tri puta dnevno prije svakog obroka.

Napitak od limuna i bijelog luka

Samljeti u blenderu oko 30 čenova bijelog luka i izmiješati sa četiri sitno isjeckana limuna sa korom. Smjesu sipati u dva litra vode i sve zajedno kuvati do ključanja, nakon čega se napitak ohladi. Smjesu sipati u tegle i čuvati u frižideru. Konzumirati jednom dnevno 50 mililitara na prazan stomak prije ručka. Nakon tri nedjelje napraviti pauzu jednu nedjelju, pa ponoviti postupak.

(nezavisne.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!