Vodostaji stagniraju, nema životno ugroženih

559

“Poslednje inforacije sa kojima raspolažemo su da je u 21 čas vodostaj Save u Srpcu 989 centimetara. Ima tendenciju blagog porasta, ali možemo reći da je to znatno sporije nego prethodnih dana. Već sada se može reći da je u blagoj stagnaciji”, rekao je Boris Trninić, komandir Jedinice za spasavanje na vodi i pod vodom u Republičkoj upravi civilne zaštite Republike Srpske gostujući u Večernjim vijestima ATV-a.

“Dobre vijesti dolaze iz Jasenovca. Tamo je danas čitav dan vodostaj rijeke Save bio 928 cm, a to su dobre vijesti za sve stanovnike nizvodno od Jasenovca, odnosno za opštine Gradiška, Srbac, Brod, Šamac”, istakao je Trninić.

On je naglasiti da ovo nisu ni blizu vodostaji onih što su bili 2014. godine, i da je za stanovnike Srpca dobra vijest ta da je Vrbas dosta nizak.

Kada je u pitanju naselje Kobaš u Srbcu, Trninić je istakao da je to nebranjeno područje i da čim se podigne vodostaj Save, to mjesto plavi.

Materijalna šteta po stanovništvo je velika, pogotovo u nebranjeni mjestima. Ali, važno je da nema ugroženog stanovništva.

“Nepostoje životno ugroženi građani. Mi smo danas bili na terenu, obišli smo zaplavljene i poplavljene kuće u opštini Srbac. Ima tu dosta starog i neoćnog stanovništva. Ponudili smo im pomoć, željeli da ih evakuišemo, ali oni su odlučili da ostanu u svoji kućama”, rekao je Trninić.

Trninić je istakao da je saradnja sa lokalni zajednicama na visokom nivou i da su u stalnom kontaktu već petnestak dana zbog naglog topljenja snijega i obilnih kiša.

Tokom proteklih mjeseci Jedinica za spasavanje na vodi i pod vodom prošla je niz obuka u ekstremnim uslovima koje su im sada pomogle.

“Poslije 2014. godine Republička uprava je dosta proširila svoje kapacitete, uspjela je da nabavi solidan dio opreme. Imamo najsavremenije čamce u regionu. Prošli smo najsavremenije obuke koje se tiču spasavanja na vodi i pod vodom. Mislim da adekvatno možemo da odgovorimo na pojave kao što su visoki vodostaji i vanredne mjere odbrane od poplava”, istakao je Trninić gostujući u Večernjim vijestima ATV-a.

(ATV)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!