Banjaluka: Protest nezadovoljnih radnika stare Toplane (FOTO)

777

Nezadovoljni radnici stare banjalučke “Toplane” i predstavnici gradskih odbora Saveza za promjene danas su sa mirnog protesta na Trgu palih boraca u Banjaluci upozorili da nove “Eko-toplane” uzrokuju veliko zagađenje grada.

Stevan Marić, predstavnik Grupe građana, koji imaju grobna mjesta na banjalučkom Rebrovačkom groblju i koji su 28. februara uputila peticiju gradonačelniku Banjaluke, tvrdi da nova “Eko-toplana” Banjaluka za razliku od stare više zagađuje grad i životnu sredinu.

“Zbog velike količine čađi i pepela koji ispušta nova toplana mi smo onemogućeni da na Rebrovačkom groblju posjetimo grobna mjesta svojih najmilijih i obavimo vjerske običaje”, rekao je Marić novinarima.

protest Toplana (1)

On je napomenuo da se u odgovoru gradskih vlasti na peticiju navodi da su nadležne inspekcije izašle na teren, te da nisu utvrdile nikakve nepravilnosti.

Marić tvrdi da je projekat nove “Eko-toplane” propao, jer, kako navodi, građani nisu dobili ništa od obećanog – ekonomičnu, dugoročnu i jeftinu toplanu.

Odbornik Kluba Sloboda u Skupštini grada Banjaluka Milenko Jaćimović smatra da je zloupotrijebljen današnji dolazak premijera Srbije Ane Brnabić u Banjaluku za otvaranje nove “Eko-toplane”.

“Da je grad Banjaluka 90 miliona KM dugova stare toplane odmah prenio na sebe, ona ne bi bila opterećena i mogla bi bez problema grijati grad Banjaluku sa postojećim prilivom novca od naplate”, rekao je Jaćimović novinarima.

On je dodao da se sada postavlja pitanje, zašto je grad Banjaluka ušao u projekat sa privatnikom, potrošio 17 miliona KM iz budžeta grada i prenio dugove stare toplane od 90 miliona KM na sebe.

Odbornik NDP-a u Skupštini grada Banjaluka Saša Lazić zatražio je od gradskih vlasti da, ako mogu, dokažu da “Eko-toplane” imaju upotrebnu i ekološku dozvolu.

“Potrebno je da nam dokažu da nisu pregorjeli filteri prvog dana na otvaranju `Eko-toplane` i da nije 80 tona pepela prošlo kroz taj dimnjak i spustilo se na najbližu okolinu, da neće biti ekološke katastrofe, te da neće otpustiti radnike stare toplane”, kaže Lazić.

Odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka Draško Stanivuković tvrdi da organizatori protestnog skupa nisu imali dozvolu iz policije za njegovo održavanje, ali da su, uprkos tome, okupili kako bi ukazali na ovu problematiku.

“Na skupu bi se okupilo i više radnika da iz policije nisu zaprijetili hapšenjima”, rekao je Stanivuković.

protest Toplana (4)

Premijer Srbije Ana Brnabić prisustvovaće danas u Banjaluci promociji i svečanom otvaranju “Eko-toplane”.

Preuzeće “Eko-toplane” od 1. februara preuzelo je grijanje grada.

Izgradnja nove toplane na bio-masu počela je 1. juna prošle godine, a izvođač radova je Institut za energetiku i ekologiju iz Banjaluke.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i šef Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj BiH Jan Braun potpisali su prošle godine ugovor o kreditu u iznosu od 16,5 miliona KM namijenjenih za gradnju nove toplane. Ukupna vrijednost investicije je 36 miliona KM.

(Srna, foto ATV)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!