Kako se liječi promuklost

643

Hrapav glas ili potpuni gubitak govora najčešće je posljedica upale gornjih disajnih puteva. Promuklost uglavnom traje nedjelju dana, ali ako je uporna i ne prolazi uz propisanu terapiju znak je mnogo težih oboljenja.

Uzrok promuklosti su virusi i bakterije kod najvećeg broja pacijenata – kaže dr Ljubinko Ljubojević, otorinolaringolog u “Euromediku”.

– Zavisno od uzročnika za liječenje se propisuju antibiotici ili odgovarajući inhalacioni lijekovi. Međutim, od podjednakog značaja je i pošteda glasa. Oboljeli ne bi trebalo da se napreže kada govori, ali ni da šapuće. Trebalo bi da govori opušteno i normalnim tonom.

Doktor Ljubojević kaže da za uobičajenu promuklost od koristi mogu da budu i topli napici, kao što je čaj od kamilice ili mlijeko sa medom.

Kada problemi sa govorom traju duže od nedjelju dana obavezan je odlazak kod ORL specijaliste.

– Hroničnu promuklost za razliku od akutne mogu da uzrokuju mnogobrojni poremećaji zdravlja – kaže naš sagovornik. – Probleme sa glasom u tom slučaju izazivaju stanja kada se tečnost iz želuca vraća u grlo, alergijska stanja, endokrini poremećaji, miopatija, i disbalasnsi u radu centralnog i perifernog nervnog sistema. Promuklost može da bude i posljedica karcinoma pluća, promjena u grudnoj duplji i narušenog funkcionisanja štitaste žlijezde.

Posebnu kategoriju promuklosti čine organske promjene na glasnim žicama u koje se svrstavaju polipi, otoci, čvorići ali i karcinom grkljana.

– Za većinu pacijenata pregled glasnica nije neprijatan jer se radi uz pomoć jednostavnog ogledalceta kojim ljekar pregleda stanje grla i glasnih žica – napominje dr Ljubojević, pišu beogradske Novosti.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!