Dvoje oboljelih od morbila u Srpskoj

747

U Republici Srpskoj potvrđena dva sporadična slučaja oboljelih od morbila, jednogodišnje dijete iz Vlasenice i dvadesetšestogodišnjak iz Istočnog Sarajeva, javlja portal Mondo.

U Institutu za javno zdravstvo RS su rekli da se radi o sporadičnim slučajevima, te da epidemije još nema, ali se vrši nadzor.

„Serološkom dijagnostikom potvrđena su dva slučaja oboljelih od morbila. Prvi oboljeli iz Istočnog Sarajeva, odnosno Ilidže je dvadesetšestogodišnjak koji nije boravio u Srbiji, ali je radnik u ugostiteljstvu te se pretpostavlja da je to izvor zaraze, dok je drugi slučaj potvrđen u Vlasenici kod jednogodišnjeg djeteta koje je boravilo u Srbiji zbog zdravstvenog stanja, te je vjerovatno tamo došlo do zaraze. Oboljeli nisu vakcinisani a trenutno nisu životno ugroženi“, rekla je Ljubica Jandrić, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo RS i dodala da epidemije još nema ali su svi  kontakti stavljeni u nadzor.

„Epidemija se proglašava kada imamo dva ili više vezana slučaja oboljelih od neke bolesti, u ovom slučaju od morbila. Ovo su dva sporadična slučaja, a Institut vrši nadzor i svim Domovima zdravlja su upućene preporuke i mjere kojih treba da se pridržavaju“, kaže Jandrićeva.

Insitut za javno zdravstvo, epidemija Foto: MONDO/ Dragana Božić
.

Ističe da su ovakvu situaciju i očekivali jer vakcinalni obuhvat za kolektivni imunitet u RS nije dovoljan.

„Mi smo u problemu zbog pada obuhvata MMR vakcinom. Kolektivni imunitet podrazumijeva obuhvat vakcinom od 95 odsto ili više, a u RS je trenutno obuhvat vakcinom protiv morbila 86 odsto što nije dovoljno“, istakla je Janja Bojanić, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravstvo Srpske.

Institut za javno zdravstvo vrši aktivan nadzor i rano otkrivanje sumnjivih slučajeva morbila kako se ne bi desilo masovnije obolijevanje.

“Ako imamo obuhvat vakcinom od 95 odsto ili više govorimo o kvalitetnom kolektivnom imunitetu koji garantuje da do epidemija ne bi trebalo doći. Mi smo u problemu već 6-7 godina zbog pada obuhvata vakcinisane djece, i ne samo mi nego i region. Vakcinacija je jedina mjera koja je eliminisala zarazne bolesti”, naglasila je Bojanićeva i dodala da je u Srpskoj od 2016. godine primjetno povećanje vakcinisane djece, ali za samo deset odsto što nikako nije dovoljno.

Direktor Instituta, doktor Miodrag Marjanović kaže da je veliki problem antivakcinalna kampanja.

„Moramo krenuti ozbiljnije kada je u pitanju vakcinacija, pogotovo što smo već, prije nekoliko godina,  imali epidemiju kada je zabilježeno oko 4000 oboljelih, ali samo pukom srećom nije bilo smrtnih slučajeva“, kaže Marjanović i dodaje da je broj oboljelih u Srbiji alarmantan za Srpsku.

vakcina, morbile, MMR Foto: MONDO/ Dragana Božić MMR vakcina
.

Morbili su zarazna bolest koja spada među deset najzaraznijih i maju veliku incidenciju smrtnosti u kako kod nas, tako i u cijelom svijetu, pogotovo prije postojanja vakcina. Djeca prvu dozu MMR vakcine primaju sa 12 mjeseci zato što se smatra da ako je majka vakcinisana ima pasivna antitijela koja prenosi na dijete i to je zaštitni efekat djeteta do godinu dana. Drugu dozu ove vakcine primaju  pred polazak u školu i to se smatra kompletnom zaštitom.

“Vakcina kao i svi ostali lijekovi podliježe kontroli od proizvođača do krajnjeg korisnika od strane agencije, od institucija. Vakcine kao imunološki preparati se dodatno kontrolišu i moraju da budu u sistemu hladnog lanca, a mi iz Instituta stojimo iza tih vakcina kao kvalitetnih sigurnih i bezbjednih”, rekla je Janja Bojanić, pomoćnik direktora za medicinska pitanja Instituta za javno zdravstvo RS.

Podsjećamo, epidemija morbila u Srbiji  proglašena je u oktobru 2017., a do sada je zabilježeno sedam smrtnih slučajeva.

Epidemiolozi Republike Srpske apeluju na sve roditelje koji nisu vakcinisali djecu da to učine što prije jer je to jedini način da zaštite djecu od zaraznih bolesti kao što su morbile, dodajući da vakcina ima dovoljno.

Grip jenjava

“Prethodne sedmice bilježimo drastičan pad kada su u pitanju oboljeli od gripa, ili drugih respiratornih infekcija sličnih gripu. Pretprošla nedjelja, odnosno zadnja nedjelja februara je bila vrhunac sezone gripa u RS”, kaže Ljubica Jandrić, epidemiolog.

(mondo.ba)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!