Ivanić: Dodikovi navodi o haubicama su zloupotreba ozbiljnih tema za izbornu kampanju

381

Predsjedništvo BiH 2015. godine nije donelo odluku kojom bi od uništavanja bilo izuzeto teško naoružanje – haubice, oklopni transporteri, mitraljezi, puškomitraljezi, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Odlukom iz 2015. godine Predsjedništvo BiH je samo omogućilo da se prije uništavanja pojedini delovi naoružanja koriste kao rezervni dijelovi – saopšteno je povodom današnje izjave predsjednika RS Milorada Dodika da u FBiH, promjenom ove odluke, postoji više od stotinu haubica koje mogu da budu upotrebljene u svakom trenutku.

Iz Ivanićevog kabineta su naveli da su srpski oficiri u Oružanim snagama BiH i srpski predstavnici u Ministarstvu odbrane BiH prošle godine insistirali i nastavljaju da insistiraju da bude završen proces uništavanja navedenog naoružanja.

– Sve plasirane informacije doživljavamo kao neistinu i zloupotrebu ozbiljnih tema za prerano započetu izbornu kampanju – navedeno je u saopštenju.

Predsjedništvo BiH, u sastavu Haris Silajdžić, Nebojša Radmanović i Željko Komšić, u avgustu 2010. godine donijelo je odluku o rješavanju viškova naoružanja, municije, minsko-eksplozivnih sredstava za Oružane snage BiH, koja se odnosi, između ostalog, i na uništavanje viškova doniranog naoružanja kroz program “Opremi i obuči” od strane SAD.

U saopštenju ističu da je Ministarstvo odbrane BiH bilo dužno da realizuje obaveze koje proističu iz te odluke i da Predsjedništvu BiH dostavi izvještaj o realizaciji.

Tokom 2010. godine uništena je 30.081 američka puška “M-16”. Predsjedništvo BiH, u čijem sastavu je bio i Nebojša Radmanović, u naredne četiri godine nije tražilo izvještaje i u tom periodu nije bilo nikakvog uništavanja viška naoružanja – poručili su iz kabineta srpskog člana Predsjedništva.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je danas da je aktuelno Predsedništvo BiH promijenilo odluku o uništavanju dijela naoružanja u FBiH, tako da u ovom entitetu trenutno, između ostalog, postoji i više od sto haubica koje mogu u svako vrijeme da budu upotrebljene, javlja Srna.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!