Јunkeru u Sarajevu uručeni odgovori na Upitnik

2070

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Јunker i evropski komesar za politiku proširenja i susjedstva Јohanes Han sastali su se u Sarajevu sa članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić uručili su odgovore na Upitnik predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Јunkeru.

Ceremoniji uručenja odgovora na Upitnik Evropske komisije prisustvovali su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i bošnjački član Bakir Izetbegović.

Јunker je rekao da je BiH uradila odličan posao i da je današnja predaja odgovora na Upitnik Evropske komisije veoma važan dan za BiH.

“Evropa i BiH od sada pa nadalje ići će zajedno. Ovo je važan dan. Želim odati počast svima koji su bili uključeni u ovaj ogroman posao. To je bio jedan pravi stres test i sada ste već spremni za buduće faze”, istakao je Јunker danas u Sarajevu, nakon ceremonije uručenja odgovora na Upitnik.

On je podsjetio da je na odgovorima na upitnik Evorpske komisije radio veliki broj službenika u 35 radnih grupa.

Јunker je naglasio da je suština važnija od datuma.

“Ne mogu vam obećati datum kada će vaša zemlja postati zemlja kandidat. Proučićemo sve odgovore koje ste nam dali. Ići ćemo korak po korak i vidjet kako se stvari razvijaju. Treba napraviti razliku između brzine i brzopletosti, jer je riječ o ozbiljnom radu i odgovori moraju biti ozbiljni”, naveo je Јunker.

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Јohanes Han je 9. decembra 2016. godine uručio Zvizdiću Upitnik Evropske komisije.

Evropska komisija je tim činom zvanično započela proces pripreme mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u Evropskoj uniji, koji je predat Savjetu Evropske unije u februaru 2016. godine.

U službenoj posjeti BiH danas borave Јunker i evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Јohanes Han.

Јunker se danas obratio i poslanicima i delegatima na zajedničkoj sjednici oba doma parlamenta BiH.

ČOVIĆ: PREDAЈA UPITNIKA UBRZAĆE EVROPSKI PUT BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović ocijenio je da će predaja Upitnika predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Јunkeru ubrzati kandidatski status BiH i podsjetio da je prije dvije godine predat zahtjev za priključenje EU.
Čović je istakao da je odgovor na Upitnik bio ogroman posao koji je rađen 14 mjeseci, a zadnjih šest je priveden krajku.

“Upitnik je do kraja usaglšen kroz mehanizam koordinacije, a to je dokaz da je uhodan i sistem usaglašavanja u BiH”, rekao je Čović. On je zahvalio Јunkeru pomoći BiH da danas u svojim rukama drži svoj evropski put.

“Sada dalji posao zavisi od same BiH odnosno od vlasti u BiH. Rasterećeni rokom uvjeren sam da možemo napraviti novu agendu kako bi stigli susjede i ubrzali put kao EU”, naglasio je Čović. zahvalivši Јunkeru u ime tri čalana Predsjednštva BiH što su danas s ponosom predali odgovore na Upitnik.

Nakon ceremnije predaje odgovora na Upitnik Evropske komisije u zgradi Predsjedništva BiH, Čović je zahvalio Јunkeru na prijateljskim riječima i savjetima, te je dodao da će svaki naredni korak BiH ka EU biti brži i efikasniji.

“Uvjeren sam da aktuelna klima pred izbore neće zaustaviti naše aktivnosti nego obrnuti, ubrzaćemo sve što smo stavili u agendu”, rekao je Čović.

On je izrazio uvjerenje da će narednin koraci biti prepoznati – a plan rada još intenzivniji.

Čović je najavio da će naredne sedmice biti održan sastanak predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa Predsjedništvom BiH na kojem bi trebalo da razgovaraju o granicama između tri zemlje.

“Nema EU puta dok ima nerazrješenih granica”, podsjetio je Čović, javlja Srna.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!