Ministar Savanović: Mešetari uništili Fabriku duvana Banjaluka

1478

Radnici Fabrike duvana Banjaluka sutra će na sastanku u Vladi Republike Srpske insistirati da vlast pomogne u pronalasku investitora, koji bi od „Bulagartabaca“ preuzeo ugašenu fabriku, a oni zadržali radna mjesta. Međutim, s obzirom na to da se radi o privatnoj firmi, Vlada nema puno opcija. Jedino što može je da analizira memorandum potpisan prije pet godina kada su Bugari ušli u fabriku, a on je, po svemu sudeći, ispunjen, saznaje portal CAPITAL.

Do radnika, ali i ministarskih fotelja stigla je informacija o „nekom novom misterioznom investitoru“, pa će od predstavnika „Bulgartabaca“ zatražiti više informacija.

„Ukoliko su bugarski vlasnici Fabrike duvana prekršili memorandum potpisan s Vladom, a odnosi se na obavezu da minimim pet godina sačuvaju radnike i proizvodnju, insistiraće se na poštovanju rokova. Međutim, ako je dokument u potpunosti sproveden, Vlada nema mnogo šanse, jer u fabrici ne postoji ni jedan odsto državnog kapitala. Jedino što se može jeste insistiranje na poštovanju radničkih prava i isplati otpremnina“, kažu u Vladi RS.

Iako se i dalje nadaju pozitivnom ishodu, za 100 radnika sve je manje šanse. I ministar rada i boračko invalidske zaštite RS Milenko Savanović kaže da je ovo očekivan scenario od „mešetara“ kako je nazvao vlasnike Fabrike.

„Imali smo niz sastanaka u ranijem periodu i s ovakvim nagovještajima smo i vodili te sastanke. Nažalost, ovo smo i očekivali. Išlo se ka tome da se redukuje broj radnika i proizvodnja i na kraju se došlo do ključa u bravu. To su ti mešetari koji dođu, vide svoj interes i jednog dana odu. Neshvatljivo je koja je to neodgovornost“, kazao je Savanović zaCAPITAL.

Sutra, kaže, neće biti na sastanku, ali obećava da će sve učiniti da pomogne radnicima.

„Sutra u Narodnoj skupštini imam prvu tačku i to Nacrt zakona o štrajku i, po nesreći, i ovo pitanje u fabrici je aktuelno. Neću biti na sastanku, ali moramo pomoći našim ljudima. Sve ću učiniti da im pomognem. Ničim nisu zaslužili ovakav scenario“, zaključio je Savanović.

Predsjednik Sindikalne organizacije Fabrike duvana Miroslav Marinković ponovio je danas zaCAPITAL da je otpremnina „najcrnji scenario“ za 100 radnika, ali otkriva da će oni u tom slučaju tražiti blizu 2.000 KM po godini staža.

„Treba da razgovaramo kako da fabriku dignemo na noge i nađemo nove investitore. U slučaju najgoreg scenarija, a to su otkazi i otpremnine, radnici očekuju 1.000 evra po godini staža. Bugari su davno rekli da nam se podijele otpremnine i da se ugasi fabrika, tada smo sve alarmirali. Niko iz ‘Bulgartabaca“ nije nam se obratio. I mi imamo informacije da postoji neki drugi zainteresovani investitor. U pitanju je zatvaranje fabrike i to je ozbiljno pitanje“, kazao je Marinković i dodao da su proizvodni pogoni zaključani već mjesec dana.

Bugarska kompanija „Bulgartabac“ kupila je 2013. godine većinski paket od 55 odsto akcija Fabrike duvana Banjaluka od laktaške firme “Antonić trejd” za 4,5 miliona KM. U međuvremenu, kroz tender ponudu, bugarski holding je povećao svoj udio na 90 odsto, da bi prošle godine otkupio i preostale akcije te na taj način postao stoodstotni vlasnik Fabrike duvana Banjaluka.

Antonić: Propast FDBL davno zacrtana

Vlasnik „Antonić trejda“ Nebojša Antonić danas kaže da nije bilo moguće zadržati proizvodnju.

„Zakon o duvanu koji je donesen od 2008. godine, kada su uvedene fiksne akcize na cigarete, bio je direktan udar na naše brendove. Tu je potpisana propast naših fabrika. Ja sam se borio sedam godina, a sada ni ‘Bulagartbac’ nije opstao. Jedina opcija je da radimo ‘na crno’ i ne plaćamo ništa, tako bi proizvodnja bila zadržana. Bugari, koliko mi je poznato, pristaju da daju dobre otpremnine radnicima“, kazao nam je Antonić.

Priča oko Fabrike duvana postaje dobro poznat postprivatizacioni scenario. Nakon što radnici ostanu na ulici, atraktivno zemljište u centru grada, koje je u vlasništvu „Bulgartabaca“, moglo bi da bude prodato za desetine miliona KM. Regulacionim planom, kako je za CAPITAL potvrđeno u Gradskoj upravi Banjaluka, prostor fabrike biće „zona kulturnih sadržaja“.

„Planskim rješenjem je predviđeno da kompleks duvanske industrije, kao dio ambijentalne cjeline koja se nalazi na privremenoj listi nacionalnih spomenika BiH, bude afirmisan kao kompleks sa novom namjenom – zona kulturnih i pratećih sadržaja u vidu smještajnih jedinica kompatibilnih sa osnovnom kulturnom namjenom“, pojasnili su u upravi grada.

Regulacioni plan ide u prilog pričama da bi atraktivno zemljište mogla otkupiti Vlada RS, te da Bugari nemaju planove da se ovde duže zadrže.

Iz „Bulgartabaca“ danima ne odgovaraju na pozive da objasne svoju poziciju, pravdajući se, da ne žele prejudicirati rezultat sutrašnjeg sastanka. Međutim, nezvanično oni neće dati izjavu novinarima ni nakon sastanka, već spremaju saopštenje za javnost.

Kako su peglani poreski dugovi

Afera u pogonima fabrike nije nedostajalo, a potvrđeno je i u novembru prošle godine kada je Uprava za indirektno oporezivanje BiH, nakon ponovljene kontrole u fabrici, prestala da spominje ranije utvrđen dug po osnovu akciza težak 2,1 milion KM. Tada je, prema navodima iz rješenja, utvrđen samo dug za porez na dodatu vrijednost (PDV). Taj iznos, kako je CAPITAL pisao, sada nije veći od 4.000 KM.

Pored toga što je „nestao“ dug za akcize, zanimljivo je i da je PDV dug smanjen u odnosu na ranije utvrđeni i to za više od 370.000 KM.

U ranijim rješenjima inspektori UIO navodili su da Fabrika duvana po osnovu akciza na cigarete duguje oko 2,1 milion KM, dok dugovanja za PDV iznose 378.630 KM. Na ovaj izvještaj inspektora preduzeće je prije više od pola godine uložilo žalbu koju je prihvatio drugostepeni organ UIO BiH.

Ovaj milionski dug Fabrici duvana pripisan je kada je, zbog isteklog roka trajanja, uništila zalihe cigareta namijenjenih izvozu, ali bez prethodno obračunatih i plaćenih akciza. Prema nezvaničnim informacijama, Fabrika duvana nije ni imala licencu za proizvodnju te marke cigareta.

(capital.ba)

PODIJELI

1 komentar

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!