Fotografišite uočenu gramatičku grešku i osvojite nagrade

1154

U želji da stanovnike Srpske, posebno one mlađe, podstaknu da što više pažnje posvećuju pravopisu, novoosnovano Udruženje lektora RS objaviće danas konkurs “Jezikolovac”, a za najoriginalniju uočenu i objašnjenu pravopisnu grešku učesnici će dobiti vrijednu nagradu.

Predsjednica Udruženja Aleksandra Savić istakla je da se prijavama na konkurs, koji će trajati tri mjeseca, nadaju iz svih dijelova Srpske.

Učesnici treba da nam putem imejla pošalju fotografisanu pravopisnu grešku, a u obzir se uzimaju i one uočene na društvenim mrežama ili na nekoj internet stranici. Uz fotografiju treba poslati i pismeno objašnjenje u kojem će naši pravopisci na osnovu vlastite kreativnosti objasniti zašto je uočeni oblik nepravilan – kazala je Savićeva.

Dodala je da je prva nagrada tablet, dok je druga poklon paket knjiga Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, koje su povezane sa pravopisom, a pravopisce očekuje i treća nagrada.

– Pored prve tri nagrade, posebno će biti nagrađeni učenici osnovne ili srednje škole sa najoriginalnijom fotografijom i objašnjenjem, a riječ je o besplatnim udžbenicima za narednu školsku godinu – naglasila je Savićeva.

Ovo udruženje koje, između ostalog, ima cilj promociju i njegovanje srpskog jezika i kulture u cjelini, ali i unapređenje jezičke kulture u zemlji, u narednom periodu planira još zanimljivih aktivnosti.

Pravila za učestvovanje na konkursu jednostavna su. Potrebno je samo fotografisati uočenu pravopisnu grešku (u obzir dolazi i snimak ekrana), gdje god da ste je identifikovali (društvene mreže, novine, televizija, službeni dokumenti, grafiti, nazivi objekata i slično), a zatim fotografiju poslati na imejl adresu udruzenjelektorars@gmail.com.

Uz fotografiju, koja se šalje kao prilog, obavezno treba poslati i pismeno objašnjenje greške u kojem ćete na osnovu vlastite kreativnosti objasniti zašto je fotografisani oblik nepravilan (objašnjenje pisati u tijelu poruke). Ispod pojašnjenja, u istoj poruci, napišite svoje ime i prezime, adresu stanovanja, broj telefona i zanimanje.

Na konkurs se mogu prijaviti svi bez obzira na uzrast i zanimanje. Tekst objašnjenja potrebno je pisati srpskim jezikom i ćiriličnim pismom. Konkurs je otvoren do 26. juna 2018. godine.

Posebnu nagradu smo pripremili za učenika osnovne ili srednje škole čija nam fotografija i objašnjenje budu interesantni. Učenicima Udruženje lektora Republike Srpske poklanja udžbenike za narednu školsku godinu.

Mjesto i vrijeme svečanog proglašenja pobjednika i nagrađenih Udruženje će odrediti blagovremeno.

Za dodatne informacije kontaktirajte s nama putem imejl adrese udruzenjelektorars@gmail.com, posjetite našu internet stranicu www.udruzenjelektorars.com.

(Mondo, SrpskaCafe, agencije)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!