Najhladniji dio zime: Narednih dana snijeg, temperatura i do -20°C

741

U Srpskoj će i narednih dana padati snijeg, a za vikend nas očekuje izuzetno hladno vrijeme sa temperaturom koja će u planinskim predjelima ići i do minus 20 stepeni Celzijusa.

Analiza Republičkog hidrometeorološkog zavoda pokazuje da će i danas biti jačeg snijega, uz porast snežnog pokrivača.

– Sutra će biti slično vrijeme, sa jačanjem snijega u noći na petak i u petak ujutru, dok se prestanak padavina očekuje se u subotu. Narednih dana temperatura će biti u blagom plusu, a priliv hladnijeg vazduha desiće se za vikend. U subotu će biti malo hladnije, uveče sa mrazom u svim predjelima.

U nedelju ujutru očekuje nas znatno hladnije vrijeme, sa temperaturom u nižim predjelima do minus deset, a u višim minus 15, na planinama i do minus 20 stepeni. U nedjelju će i dnevna temperatura u većini predjela biti ispod nule. Dakle, očekuje nas pravi ledeni dan. U ponedjeljak će biti jačeg mraza, tokom dana hladno, a od utorka kreće blagi porast dnevne temperature – kaže meteorolog Milica Đorđević.

Nebojša Kuštrinović, član Komiteta za klimatske promjene BiH, podsjeća na staro vjerovanje da će, ako ne ugrize zubima, zima udariti repom.

– Nakon izuzetno toplog decembra i januara, dospjevamo u najhladniji dio ove zime. Vikend nam donosi osjetan pad temperature, a narednih dana biće i obilnijih sniježnih padavina, posebno u planinskim krajevima. Posebno će biti hladno u nedjelju i ponedjeljak – kaže Kuštrinović.

Upozorava da bi u narednom periodu trebalo pažljivo pratiti vodostaje, koji su već u porastu.

– Narednih dana će krenuti topljenje sniježnog pokrivača, što, zbog blagog rasta temperature, na sreću neće ići brzo, pa je i mogućnost poplava manja. Međutim, treba biti oprezan, jer će snijeg stvoriti akumulaciju koja može da bude potencijalna opasnost za poplave, a predstoji nam i period koji karakterišu česte kiše – ističe Kuštrinović.

Dodaje da ovakvim vremenskim prilikama u potpunosti mogu da budu zadovoljni samo poljoprivrednici.

– Temperatura zemljišta se kreće od jedan do pet stepeni, što obezbjeđuje sigurno mirovanje, a sniježni pokrivač ima ulogu toplotnog izolatora – naglašava Kuštrinović.

Januar iznad prosjeka

Analiza Republičkog hidrometeorološkog zavoda pokazuje da je srednja temperatura u januaru bila jedan do 1,5 stepeni Celzijusa viša od proseka u Hercegovini, pa sve do četiri stepena ponegde na sjeveru. U većini predjela RS ovo je treći najtopliji januar, poslije 2007. i 2014. godine. Ove godine je temperatura za Božić iznosila i do 15 stepeni. Posljednji put ovako toplo za Božić bilo je 2014. godine. Najtopliji Božić u većini predjela bio je 2011. – 16,2 i 2001. – 19,2 stepeni. Najhladniji Božić na sjeveru i zapadu je bio 1985. – minus 14, a na jugu i istoku prošle godine – minus 16,6 stepeni.

Danas jače padavine, uz porast sniježnog pokrivača

U BiH prepodne se očekuje više snijega na jugu i istoku, a poslijepodne na zapadu, uz najvišu dnevnu temperaturu od nula do sedam stepeni Celzijusovih.

Ujutro na jugu kiša, u ostalim predjelima snijeg, a nešto jače padavine očekuju se na planinama na jugoistoku i jugozapadu, uz porast sniježnog pokrivača.

– Na sjeveru i zapadu u prvom dijelu dana biće više suvog vremena uz slab snijeg, a u Posavini i Semberiji će se miješati slaba kiša i susnježica – saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Sredinom dana padavine postepeno jačaju na zapadu uz dalji porast sniježnog pokrivača. Najviše snijega očekuje se u višim predjelima Krajine, dok će na sjeveroistoku i dalje biti manje padavina.

Duvaće slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

(EuroBlic)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!