Turci tvrde: Iz BiH uvezeno zaraženo meso

454

U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nisu dobili zvaničnu informaciju.

U pojedinim medijima pojavile su se informacije da je oko 20 tona junetine iz BiH zaustavljeno na granici Turske jer je otkriveno da je meso zaraženo opasnom bakterijom Escherichia coli O157. Prema onome što pišu i turski mediji, navodi se da su životinje pregledane 24. avgusta 2017. godine, a potvrda je stigla 29. augusta.

“Meso je uvezeno od jedne bh. kompanije za koju je Vijeće ministara BiH garantovalo da je meso ispravno. Glavni inspektor potpisao je dokument kojim se zabranjuje uvoz, nakon što je potvrđeno da je meso opasno za ljudsku upotrebu”, napominju iz turske inspekcije.

Tačnije, pet mjeseci nakon što je otkriveno, 5. januara 2018. godine, pismo namjere o uništenju mesa potpisao je šef Odsjeka za kupovinu i proizvodnju u Generalnom direktoratu za meso i mlijeko Turske Sami Cüceloğlu.

O ovome u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nisu nam mogli puno reći, samo da nisu dobili takvu informaciju, te da je ministar Mirko Šarović prošle sedmice bio u Turskoj gdje se sastao sa njihovim ministrom hrane, poljoprivrede i stočarstva Ahmetom Esrefom Fakibabom i da mu on nije pominjao nikakve probleme. Međutim, u toku dana će i oni da provjere ove navode, te će o tome dalje obavijestiti javnost.

(Oslobođenje)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!