Besjeda Lazara Ristovskog na svečanoj akademiji

629

Proslavljeni srpski glumac Lazar Ristovski rekao je danas u Banjaluci da Republici Srpskoj niko ne može zabraniti da uđe u zagrljaj Srbiji.

.
“To bi bilo kao da djetetu zabranite da vidi i zagrli majku. Srbija je Republici Srpskoj majka i stariji brat”, rekao je Ristovski u besjedi na svečanoj akademiji “Misli na otadžbinu” povodom 9. januara – Dana Republike Srpske.

On je naglasio da Srbi u Republici Srpskoj i Srbiji treba da žive u jednoj državi, te da se mlađi moraju učiti poštovanju.

“Slobode za srpski narod nema dok se Srbija i Srpska ne spoje u jedno i sloboda nema cijenu”, rekao je Ristovski.

On je pozvao sve da kada dođu kući napišu poruku “Srpska je zaljubljena u Srbiju” i “Srbija voli Srpsku” i da to stave na društvene mreže koje imaju.

On je naveo da je vrijeme pucanja prošlo i da je na snazi vrijeme diplomatije.

“I koliko god nam se oba naša predsjednika /Srbije i Republike Srpske/ Aleksandar Vučić i Milorad Dodik čine malo agresivniji od konvencionalnih državnika i lukavih zapadnih diplomata mislim da je jedino tako moguće, uz taktiku koju imaju, karekterom, rafalnom rječitom i često duhovitom paljbom u današnjoj licemjernoj zapadnoj diplomatiji ostvariti pomak i uspjeh”, dodao je Ristovski.

On je poželio Vučiću i Dodiku da u ovoj godini ostvare diplomatske ciljeve.

“Drina ne dijeli Srbe jer su Srbija i Srpska jedno. Ne može ih nijedan most približiti više i spojiti čvršće, nego što ih spaja krv predaka”, naglasio je Ristovski.

On je podsjetio da je 100 godina od slavne 1918. godine, te da su tada Srbi živjeli u jednoj državi, a da su danas u dvije države.

“Nije ljudski i civilizacijski držati ljude pod istim krovom ako ne žele da žive zajedno. Srbi su prije sto godina dali svaku treću mušku glavu, a sada se pitaju zašto Srbi s obje strane Drine ne žive zajedno. Od naših predsjednika se očekuje da od mosta na Drni naprave most čije će obe strane uskoro biti u istoj državi”, naveo je Ristovski.

On je čestitao 9. januar, Dan Republike Srpske.

Svečanoj akademiji prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić i NJegova svetost patrijarh srpski Irinej, te arhijereji Srpske pravoslavne crkve.

Delegaciju Srbije predstavljaju potpredsjednik Vlade Nebojša Stefanović i ministar odbrane Aleksandar Vulin sa delegacijom Ministarstva odbrane, te generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković.

Među visokim zvanicama su i princ Aleksandar Drugi Karađorđević i princeza Katarina, bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, režiser Emir Kusturica, generali Vojske Republike Srpske.

Među zvanicama su i ministri u Vladi Srpske, narodni poslanici, predstavnici političkih partija, predstavnici Srpske u institucijama BiH, načelnici i gradonačelnici lokalnih zajednica, Boračke organizacije i organizacija proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, predstavnici diplomatskog kora, te mnogobrojni predstavnici političkog, javnog i kulturnog života.

Svečana akademija održava se u Sporstkoj dvorani “Borik”, a u programu učestvuje oko 200 izvođača, simfonijski orkestar, nekoliko horova, te glumci Narodnog i Dječijeg pozorišta, javlja Srna.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!