Bećirović o Danu RS: Međunarodna zajednica da zaustavi ovo antidejtonsko ponašanje

408

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Denis Bećirović pozvao je rukovodstvo ovog doma da u dnevni red naredne sjednice uvrsti “Prijedlog zakona o proglašenju 9. januara danom sjećanja na žrtve ratnih zločina i genocida koje su počinili organi samoproglašene i nelegalne tzv. Srpske Republike BiH/Republike Srpske”.

Bećirović u pozivu, koji je uputio predsjedavajućem Predstavničkog doma Borjani Krišto i zamjenicima predsjedavajućeg Mladenu Bosiću i Šefiku Džaferoviću, ocjenjuje da je obilježavanje 9. januara “antidejtonski, antiustavni, anticivilizacijski i uvredljiv čin neodgovornih političara” u Srpskoj.

“Ako međunarodna zajednica ne zaustavi ovo antidejtonsko ponašanje onda je sasvim legitmno da i mi organizujemo i argumentovano zatražimo povratak na snagu legalnog Ustava Republike BiH”, poručuje Bećirović.

On podsjeća da je prije nešto više od godinu dana u parlamentarnu proceduru dostavio prijedlog ovog zakona, kao i poslaničku inicijativu kojom se zadužuje Savjet ministara da, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative u Predstavničkom domu, sačini i u parlamentarnu proceduru dostavi strategiju prevencije masovnih zločina i genocida u BiH.

“S obzirom na to da su ispoštovane sve ustavne, poslovničke i druge pretpostavke da se ove tačke nađu na dnevnom redu Predstavničkog doma, javno vas pozivam da prestanete da opstruišete uvrštavanje u dnevni red legalno dostavljenih i poslovnički uokvirenih prijedloga”, navodi Bećirović u pozivu.

On optužuje Republiku Srpsku da “nastavlja nelegalnu praksu flagrantnog kršenja konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH”, što smatra antidejtonskim aktivnostima s ciljem rušenju ustavnog poretka BiH.

Bećirović tvrdi da je obilježavanje Dana Republike, 9. januara u Republici Srpskoj antidejtonsko i neustavno, optuživši predsjednika Srpske Milorada Dodika da “zajedno sa mentorima iz Beograda i dalje otvoreno i brutalno ruši ustavni poredak BiH”, javlja Srna.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!